Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Rumah Hitam: Kitchen Extension

Posted by afzan On Monday, April 09, 2012 18 comments

Kunci rumah hitam baru je kitorang dapat minggu lepas. bila dah dapat kunci mulala selalu nak pergi buat visit. bukan buat apa pun, masuk rumah, tawaf lebih kurang lepastu balik. tapi tak bestnya setiap kali buat home visit mesti ramai kontraktor yang ikut. sampai rimas aku ngan wife dibuatnya. tak dilayan kang takut ada apa-apa berlaku, kita tak tau kan yedak? so layankan jela, dengar telinga kanan telinga kiri keluar. haha!

nak dijadikan cerita semalam dengan semangat aku download google sketchUp. konon-konon nak tengokla hasil dapur yang bakal kitorang ubah-suai nanti. 3-4 jam jugakla aku ngadap benda alah ni nak mahirkan diri. last-last jadik macam bawah ni. boleh tahan jugak yedak?



pandangan dapur yang bakal kitorang besarkan dari tepi. design ni kitorang tiru-tiru sikit dari owner first phase. kira tambah dalam 8' jugakla lebar dia. so ada 2' kaki lagi balance dari pagar tepi. kira muatla sorang dewasa nak lalu celah tu agaknya.



Ni pulak dari depan. aku saja buat atap konkrit and extend sampai depan. sebab in future maybe nak besarkan bilik atas pulak bila ada duit lebih. semalam jito (kontraktor indon) dah call bila nak panggil dia buat. aku kata dalam minggu ni nak quote harga dulu.


agak-agak kalau tambah tepi berapa kos eh kena nak dapat approval dari PBT? dengar citer macam makan riban-riban juga, dengan bayaran lukis pelanla, bayaran perunding atau arkitekla, processing fee la, tong sampah alam florala, etc. sebab dari pembacaan,kalau tak dapat permit nanti kena samanla, pastu masa nak jual harga yang kita renovate tu tak akan diambil kira (kiranya undervalues la nanti rumah ni), apa-apa kemalangan insurances tak cover and etc. kepada sesiapa yang pernah buah extension rumah boleh enlighten regarding this PBT's permit issues? sebab last time rumah merah kitorang tambah tembok & awning kat belakang rileks-rileks je. nampak gaya bertambah lagi budget macam ni, cis!

18 comments:

iszieylyanziy said...

wah wah wah,,selamat berenovateeee :P

irmafittaputri said...

heheheh mostly yg extnd kt situ (ph1) xamik lesen PBT...bulldoz saja...rela bayar saman gamaknye.. ade dpn umah klw buat ngn kontraktor LXX rm20k dpur saja.. tp klw nk buat cm umah semi d tu...tukar kayu balak floor saja kt rm100k... lom die extnd satu bijik umah lagik kt tepi... huhu..selamat mereno.. berbaloi klw extend dapur... kak nisa dpn uamh kite..pecah antara yard & kitchen ..tutup pintu kebelkg so leh sorok mesin basuh.. xsmbg tepi pon nmpk lebar dah.... klw tmbh mmg nmpk luas sesangat...kalau tak mmg laga montot ooOOO

Alin Marlini said...

camtulah saat mula2 Alin dpt kunci umah dulu. Macam2 kontraktor umah datang singgah bg harga macam2. Kawan2 pun singgah gak. Tak tahu mana nak pilih. pening nak pindah umah baru ni..

~najwa~ said...

pening weh...
kalau ikutkan semua nak buat kan...eheheeh.

LadyD said...

waduuh..akak pon baru mengrenovate bahagian depan bulan lepas..riban tak riban laa...ni umah kat jb ke?area mana tu agaknya...

faizal ridzuan said...

fuh... yg aku tau kalo nak reno mmg kener deposit. tp aku tak sure baper. sebab let say la tak dapat approval dari PBT, mungkin lepas umah siap, part yg mana tak dapat approval tu boleh kene roboh balik. takot rugi cenggitu je.. aper2 pon dude.. selamat ber 'renovate'

Faaein Talip Roy said...

memang bajet tu bertambah2 sesangat..

takpe demi keluarga yang tercintakan..

buatlah apa saja..

selamat membesarkan rumah bro!..

hehehe.. ;P

LidiaSuraya said...

Wahhhh rumah area mn ni?? Ermmm mmg laa nk masuk umh baru renovate siap2 senang skit kn

MommyRizmi said...

mana kalkulator eden?mana..mana...mau kira budget yg ala2 cukup tak cukup nih..

afzan said...

irma: tula pasal. kalau mintak permit confirm kena reject. selagi takde org komplen ok kot rasanya.

alin: tula pasal. rumah baru dapat CF memang macam tu rasanya. dulu rumah merah kat mutiara rini takde pulak org nak kejar bagai

afzan said...

najwa: haha, tu tamak namanya!

ladyD: ala area pulai indah. tak glamer pun tempat tu. haha

ejai: yes kalau tak silap nak pasang grill pun kena permit. gila apa?

afzan said...

faeein: kena lorek kwspla jawabnya ni. ntah2 boleh merebak sampai kwsp pulak nanti

ayang: agak-agak kalau overbudget kita slashla mana-mana yang patut. ye dak? foundation untuk tingkat atas misalnya

de engineur said...

Nice design/renovate works there. I dah follow you.
Follower no.769

c'axoera ヅ said...

hamboyyyyyy bukan maen lagi...

Cara Pemesanan Trica Jus said...

memaksimalkan potensi anak negeri

suriacpa said...

Assalamualaikum saudara
Jd extend dapur tak? Boleh share harga dll... Tgh pening jugak ni

Amir renovation said...

Amir renovation has left a new comment on the post "Update rumah: Kabinet dapur":

Assalam tuan / puan .sy membuat keje2 ubah suai rumah dan pejabat..seperti mnyambung rumah.plaster siling,pasang tile,buat porch,wayaring,plumbing,pagar dan autogate,vinyl floor,wallpaper,waterprofing,grill,landskap dan kolam hiasan.terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,bndr sri putra,sepang,nilai,cheras,puchong,semenyi dan kuala lumpur.hubungi sy d no 0192945175 atau wssp sy d no 01129110298

Amir renovation said...

Amir renovation has left a new comment on the post "Update rumah: Kabinet dapur":

Assalam tuan / puan .sy membuat keje2 ubah suai rumah dan pejabat..seperti mnyambung rumah.plaster siling,pasang tile,buat porch,wayaring,plumbing,pagar dan autogate,vinyl floor,wallpaper,waterprofing,grill,landskap dan kolam hiasan.terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,bndr sri putra,sepang,nilai,cheras,puchong,semenyi dan kuala lumpur.hubungi sy d no 0192945175 atau wssp sy d no 01129110298