Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cekelat Udang

Posted by afzan On Tuesday, November 29, 2011 16 comments



Cekelat?  mesti korang terpinga-pinga apa benda tu? rasa kelat ke? sebenarnya cekelat ni adalah bahasa lipis@lepeh untuk gula-gula atau sweets. kalau korang gi lipis pastu mintak gula-gula mau terpinga-pinga orang kedai, bernasib baik dapatla gula prai barang sepeket dua. cekelat udang ni mmg cekelat feveret aku masa djaman 80an dulu. jangan tak tau, plastik putih yg balut cekelat tu boleh dimakan. skang cekelat ni dah makin pupus. kesian bebudak djaman millennium ni, tak dapat makan cekelat udang ni. kalau ada pun kira barang rare la.

16 comments:

eda_ej said...

wahhh.. suke gile ngen cekelat nih.. baru mkn weekend lepas.. tapi blah dalam die cam keras skit la.. tak macam dolu2..

Ungu Violet said...

peberet gak coklat nih taim kecik2 dulu..

dia nyer plastik kt dlm leh mkn...sempoi..:)

Jαnnαhツ said...

a'ah. kitorang org ganu panggil gula2 tu cokelat. chocolate pun dipanggil cokelat. haha. tapi cokelat udang nie memang sedap. dengar kata tak halal pulak dah.... betul ke tu?

pepol said...

wah,teringat kenangan lama

afzan said...

jannah: aok biar betol? rugila ada sebungkus besar lagi atas meja tu!

pepol: aok selalu beli kat kedai kuning kan? takpun kedai tepi gate sekolah. keh lupala nama dia apa.

adrenalina said...

wah sedap "cokelak" (versi kelate pulak) ni... mmg dulu pelik sgt sbb kulit cokelat tu leh makan hahaha..skrang mmg masuk dlm golongan barang2 hampir pupus...patot ada seorang usahawan muda mengkomersialkan semula cokalat ni =)

Rtp Farra Arisha said...

cekelat ini pun one of my fav cekelat when i was child..hehehe.

~najwa~ said...

sebab tu dulu-dulu gigi kita pakat rongak, hahaha...


~wondering...plastik gula-gula ni bole dimakan, kenapa plastik gula-gula lain x boleh makan? actually itu plastik ke apa..?

tp, kita semua selambe je makan plastik tu kan, ehehe.

Faaein Talip Roy said...

owh cekelat itu ka..

cekelat di jaman 90-an ku jua..

hehehe..

Amir Baker said...

cekelat tu rasa udang ke?

Alif Amin Othman said...

woi mane aok dapat woi cekelat ni?

Bak ke keh barang sekampit dua.

Rare betul 'djaman' aok teh! keh keh keh

~Nana BamBam~ said...

errr..sodap ke..

kat kl rare taw nak ade gula2 tuh..huhuh

Fabulous Me said...

rare ni weh!

afzan said...

nana: rugila aok tak dapat makan benda ni

aron: aok nak ke?nanti keh bawaok balik kat rumah kuning

afzan said...

amir: rasa udang galah. pehpaleh!

najwa: magik tu. cair di mulut..

c'axoera said...

waahhhhh aku suka geguler ni ......peberett