Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Shopaholic

Posted by afzan On Friday, December 24, 2010 30 comments

Hujung-hujung tahun ni, semperna YES la katakan ramai kaum-kaum wanita tidak kira kaum ibu, muda-mudi, gadis-gadis sunti tak lekang mebelek katalog-katalog untuk mencari barang-barang pada harga runtuh. pada waktu ni, golongan suami yang kerap geleng kepala sebab terpakasa mengikut nafsu si isteri pergi shopping. kalau pergi berdua takpe lagi sebab keadaan terkawal, tapi kalau bawak anak-anak dari senyum terus boleh mendatangkan hangin sebab anak-anak berlari ke sana ke mari sementara para isteri sibuk memilih barang.

aku bukan nak cerita pasal shopping sangat pun. cuma tetiba nak tunjuk koleksi buku terbaru wife aku yang dikarang oleh Sophie Kinsella. entah aku tak pernah belek pun buku ni. jadi tak dapatla nak buat review. apa yang aku tau, buku ni berkisar tentang seorang yang kaki shopping dan kehidupan disekelilingnya. yang lain-lain mungkin ada yang tau lebih detail agaknya :)



antara koleksi shopaholic yang wife aku ada, kalau tak silap semuanya ada ada 6 jilid. so kena carik lagi 2 selepas ni. koleksi aku? erm rasa-rasanya banyak journal papers je kot yang aku baca - sungguh tidak santai!




antara sedikit contoh gaya penulisan yang aku rasa memang mudah difahami, tidak perlu ada kamus di tepi :)




#1 new york times best selling author. aku rasa tak rugi kalau memilikinya. p/s: ini bukan promo atau apapun sebab aku tak dapat apa-apa komisenyen pun dari entry ini. cis!


SELAMAT BERSHOPPING & SELAMAT HARI NATAL!

30 comments:

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Afzan,

bg sinopsis sikit.


MPH ada kan ?

afzan said...

sinopsis? alamak, nak kena baca dulu bau tau apa isi kandungnya. hehe

MPH, popular ada

ejai_ej said...

hahahah... aku igt ko baca skali... ko baca la untuk rizmi ngan bakal adik die. bacaan berat tuh.. buat bed time story. hehehheheh

afzan said...

ejai: rizmi sedangkan cerita dongeng rakyat pun tak mahu dengar, inikan pula cerita macam ini?

Mas Sakura said...

ada 1 novel dia dah klua movie kan, confession of shoppaholic. best jugak =)

NOOR FATIN said...

shopping dah sebati dengan pmpuan. hehe

iKhRam said...

wow..
entry ni rasanya boleh dijadikan motivasi secara tak langsung..

kalau yang lain tak nampak.. saya nampak.. hehehe..

mr afzan..
lepas ini sama2 la kita membelek novel inggeris nie..

yang benar
ikhram

afzan said...

ikhram: motivasi? mungkin kearah sindiran agaknya. haha. tula kena tanam amalan budaya membaca dikalangan masyarakat. org kita satu buku dalam satu tahun pun payah

afzan said...

sakura: pernah dengar cerita itu, tapi tak pernah tengok. mungkin boleh diusulkan. haha

afzan said...

fatin: itu sudah pasti. kalau tidak, tokey kedai muram nanti takde regular customer :)

i am S!L4H.. said...

eheee bgusnye shopaholic buku...

ejai_ej said...

hahahah... dongeng rakyat aku pon tak nak dengar.. cuba ko bacakan buku, 10 way to be a millionaire ker, how to setup your own empire ke, sure die khusyuk dengar. hahahahha

dayah SnoW Heuka said...

wahh cam bes jek na try la :)

afzan said...

silah: apa lagi lepas ni kena try baca dulu

afzan said...

ejai: sori, aku tak in sangat buku-buku macam tu. mesti ko baca dan study betul2 ni. patutla ferarri 5-6 bijik aku tgk. cis!

afzan said...

dayaH: yup kena try, tak cuba maka tak cinta org tua-tua kabor

Sasa Al-Sharif said...

wah, konpem pening baca ni. tebal dan banyak tulisan. tapi best jugak kalau minat, semakin improvekan grammar :)

pearl jade said...

en afzan.saya follow cerita ni kecuali shopahoilic and sister..hehe

no 1.semua org tahu kan.
no 2,die pergi manhattan sbb dpt offer kerja kt sne kalo x silap.ade conflict tp xingt
no 3,ties d knot.die nk khwin.tp mak luke brandon nk die khwin kt hotel paling mahal.mak ayah becky lak nk die khwin kt rumah die.problemnya mak luke brandon dgn parents becky terpilih hari yg sama utk majlis wedding dorg 2.masyarakat omputih x mcm org melayu kot buat mjls khwn kt dua2 rmh fmly.klaka sbb becky ni kn shopaholic.die tamak nk khwn kt hotel gak tp at the same time die syg mak ayh die.yg bestnya,last2 die khwin kt dua2 tmpt.mula2 khwn kt hotel pas2 die naik jet kwn die blik rmh parent die.hehe
no4.tb2 becky ni tau die ada kakak.yg ni sye xsure sbb x bce.tp kakak die ni enviromentalist.die x suka becky membazir.so becky ni sbb syg kakak die sll pura2 die x suka shopink dpn kakak die jela.hihi..

no5, die nk dpt baby.die jmp doktor paling best utk consult pregnancy period die.tp doktor 2 ex girlfren husband die kot.

n06,anak die dah lahir.yg ni xbaca lagi.hehe

bungakuning . said...

best citer ni :)

Cik Bulat said...

pakcik.. cucu nak pinjam boleh ka?? hohoh

white rose said...

sy hanya kenal perkataan "shopaholic" tu jee...buku2 nye xpernah amik tau...miahahaha...

salam ziarah...

pearl jade said...

br prasan.ade mini shopaholic.nk tggu jual dkat bookexcess br beli.hehe
kt stu hage die less 50%..huhu
en afzan org mana.boleh la ajak isteri jalan amcorp mall.ade bookexcess kt situ

afzan said...

pearl jade: thanks for the synopsis. pada sesiapa yang berminat boleh baca apa yang jade tulis. aku tak baca, so takleh nak bagi komentar. takut silap cerita pulak nanti.

btw, kami dok JB so memang tak dapat pergi bookexcess melainkan kalau ada bramch kat sini. tapi rasanya takde. thanks jade :)

afzan said...

cik bulat: pinjam? boleh tapi kena bayar sewala, daily rental. amacam?

renaye said...

wow! u really like sophie kinsella eh? the only book i like from her is the domestic goddess.

renaye
http://renaye.nutang.com

sarah abadan said...

hmm macam best je buku tu...nak bli ar nnti ;D

afzan said...

renaye: im no reading this book, but my wife yes :)

afzan said...

sarah: yup, tgk pada addicted org rumah membaca setiap masa rasa2 kena beli satu agaknya

melin's said...

suka shopaholic series ni (:

geekz36 said...

hurm, minat membaca semakin tumpul. tengok buku tebal pun dan rasa ngantuk