Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Melaka bandar bersejarah

Posted by afzan On Sunday, December 19, 2010 27 comments


Aku masih lagi dalam mood melaka, itu sebab dua tiga entry kebelakangan ini hanya berkisar pasal melaka. bukan apa itu je pun barang fresh yang aku ada, yang lain-lain masih ada. tapi dah lapuk orang kata. takpe, lain kali boleh guna, benda kalau kita peram lama yang itu makin kick rasanya - ikan pekasam misalnya :)



memanjat bukit st paul memang memenatkan. bukan apa, dikala mendaki aku terpaksa membawa beban yang lebih dari biasa - mendukung rizmi. tercungap-cungapla kau dibuatnya. tapi takpe aku perasan badan aku semakin berketak-ketak. haha!




aku tak paha apa yang tertulis padanya. mungkin bahasa purba kala! cis, agak-agakla nak tipu pun. ini dunia cyber sekali klik dah tau itu bahasa belanda! baru aku tau ini sebenarnya monumental tombstones




orang selalu mengambil gambar A' famosa dari hadapan, tapi aku mau sedikit kelainan dengan mengambil gambar belakang. mungkin atas faktor orang bersesak-sesak di bahagian hadapan agaknya




makcik yang tengah rancak berbual di telefon sambil bergaya di atas meriam. paling tak tahan, sempat lagi memberi kerlingan manja bilamana gambarnya hendak di ambil. cayalah!




gambar sisi A' famosa, penat aku menyelit-nyelit untuk mendapat gambar bangunan je. bukan apa, baru korang kagum dan hairan yela sebab takde orang datang A' famosa hari itu. tapi sebenarnya bersepah orang ramai di merata-rata tempat




tiga orang dari artillery unit bersiap sedia untuk berperang, hanya tunggu arahan dari pihak atasan sahaja. aku rasa kalau hantar ketiga-tiga mereka peluang hendak menang agak cerah :P



  
rizmi memang seronok dapat naik choo-choo. dalam hidupnya inilah kali pertama beliau dapat mendampingi choo-choo dalam jarak yang sangat dekat. kalau tidak, kena duduk di belakang garisan kuning. kalau lebih siap siulan wisel berbunyi. cis!




kalau pergi melaka tapi tak ambil gambar bangunan merah ni bukan melaka jawabnya. masa ni aku dah penat, tu yang ambil gambar nak tak nak je.


p/s: agak terkilan bila aku gatal tangan menukar lens kepada 50mm. nah ambil ko, tak dapat ambil gambar landscape view. ayark!

27 comments:

i am S!L4H.. said...

cntik la gmba pkcik ambik...
ehee rizmi pgang btol susu erh....ngeee

afzan said...

silah: bukan botot susu tapi botol air ribena, penat jalan boleh minum dulu. tapi macam most of the time berdukung je :)

i am S!L4H.. said...

owhh btol tu buh air ribena erh..hak3
sian pkcik dukung..x pe la kn nk b'ketak2..lme2 kang bleh jdik ahli bina bdn plak..haha

THE LEKAT LEKIT STORY said...

wah cantik gambar. Photographer ker ni??

adrenalina said...

mmg boleh masuk dlm majalah travel nih ...hehehe.biler tgk gmbar2 nih rasa mcm nak gi Melaka jer...

afzan said...

miss lekit: im no professional photographer. just an amateur one :)

Kalamhati said...

nice shots!ni bukan amatur ni..dh kira pro dah ni

Nurr Kasih said...

aduhh..cun btl la pic2 Melaka en.Afzan. angle menarik. malu plk nak kluarkan stock haha..

BezBuddy said...

dtg melaka singgahla umah sy :)

afzan said...

adrenalina: yup pegi melaka a must! tapi jangan pulak pegi balik hari, memang tak tersempat

afzan said...

kalamhati: kira amatur lagi, sebab masih tak berani nak ambil gambar orang kawin. suka-suka boleh :)

afzan said...

nurr: eleh, nak simpanla tu, kata tak sabar nak keluar barang baru dari i-city. haha

ejai_ej said...

huhuhu.. terbaek dari ladang bro.. walau pon ko kater amek gambo nak tak nak je.. tp menarik.. slruppp.. meleleh air liur..

iKhRam said...

cantik picnyer..

melaka yg bersejarah..
teringat mcm2 memori ketika melawat ke melaka..
rombongan sekolah ke melaka, lawatan bersama keluarga.. pergi sendiri, dating di bandar melaka.. dan macam2 lagi..
setiap satu ada kenangannya..

namun melaka tetap dengan sejarahnye kan? melaka dan a famosa memnag tak dpt lari..

semoga cuti tahun hadapan dapat lagi melawat melaka...
walaupun melaka dari seremban dekat jaraknya.. tp kesempatan bukan selalu ada..
(hati membuak2 nak ke melaka)
hahaha..

yang benar
ikhram

http://bilaorangnogoriceloteh.blogspot.com

iKhRam said...

cantik picnyer..

melaka yg bersejarah..
teringat mcm2 memori ketika melawat ke melaka..
rombongan sekolah ke melaka, lawatan bersama keluarga.. pergi sendiri, dating di bandar melaka.. dan macam2 lagi..
setiap satu ada kenangannya..

namun melaka tetap dengan sejarahnye kan? melaka dan a famosa memnag tak dpt lari..

semoga cuti tahun hadapan dapat lagi melawat melaka...
walaupun melaka dari seremban dekat jaraknya.. tp kesempatan bukan selalu ada..
(hati membuak2 nak ke melaka)
hahaha..

yang benar
ikhram

http://bilaorangnogoriceloteh.blogspot.com

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

jelesnya ! gambo yg cantik2..


gambar ketiga tu edit guna photoshop ke Afzan ?


mintak turun ilmu sikit... hehe..

mia said...

awesomee la view yg afzan snap..seyesly..hehe..melaka nmpak cantek sgt..

nadey said...

gamba no 2 tu seyes cantek leh buat cover buku.....aarghhhh bile la nadey leh dpt kamere canggeh ni....
gaji tiap2 bulan asyek abes berjoli je kihkihkh

JeR@Ns said...

nana pown ikot skali...

pearl jade said...

jelesnya gi melaka...teringin sangat nak g melaka..saya bru je wat entri teringin nak gi melaka..hehe

http://pearl-jade86.blogspot.com/2010/12/terasa-nak-pergi-melaka.html

EDY said...

style la gambar..mesti mahal camera..

afzan said...

ejai: hang jangan meleleh sekarang bro, gambar ferarri yang yang 5,6 bijik tu mantap jugak :)

afzan said...

kak rin: yup ke-3 guna photoshop. actually guna 2 layers, 1st desaturated (grey), 2nd original pictures. pastu guna eraser tool untuk erase yang mana tak mau :)

afzan said...

mia: thanks

jer@ns: nana diperlukan untuk menjaga rizmi sebenarnya. itu tugas utama beliau. simple yetboleh hangin satu badan. haha

akmafaizal said...

gambar sgt cantik. boleh bikin postcard la... i like :)

Afendi Othman said...

selamat datang ke negeri hamba...hehe..

afzan said...

afendi: sungguh bertuah tuan hamba kerana negeri tuan hamba kaya dengan sejarah!