Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Super Moon

Posted by afzan On Sunday, March 20, 2011 21 comments



Peh, tak sangka semalam aku berjaya mengambil gambar super moon dengan hanya menggunakan kit lens. actually super moon ni adalah fenomena di mana bulan kelihatan sangat besar dan dekat dengan bumi. cuba bayangkan kalau ada teleconverter ke paling tidak lens 200mm, memang jerawat2 kat bulan tu dapat kita tengok dengan jelas.


*p/s: aku mengaku, aku membuat kesilapan yang besar semalam. sebab aku tembak bulan je instead of jadikan bulan itu sebagai background dan pokok-pokok atau rumah sebagai foreground. kalau tidak, memang kita akan dapat lihat betapa besarnya bulan semalam. cis! terpaksa tunggu lagi 20 tahun untuk tembak super moon seterusnya. last seen in 1993. ayark!


21 comments:

white rose said...

subhanallah...
aku tak sedar kul bape smlm...

aku terlena lebih awal...

bro, semua ini kuasa ALLAH...
jadikan bahan ini sebagai bukti kebesaranNYA dan kita wajib beriman dgnNYA...

afzan said...

white rose: +1 dengan statements di atas :)

nano said...

wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh,,,,awat la nano ley lupe psl supermoon ni,,pdhal tahu aduyaiiiiii,,,superb pic,,,lawo gileeeeee

TiKa LEh said...

memg silap besar tu..xnmpk sgt mcmane dktnya..hehhe..
apa2 pun, good effort..

Leeya said...

sgt cntik.. rugi x dpt tgk sndiri.. huhuh.

Sasa Al-Sharif said...

alamak, aku tak tau pulak pasal benda ni. kalau ambik gmbr landskap dgn ultrawide agaknya menarik jgk kan

afzan said...

nano: tu la pasal nano, aku pun boleh tersilap langkah semalam. haish!

afzan said...

tikaleh: erk, InsyaAllah kalau panjang umur, in 20 years time come aku akan try capture lagi :)

afzan said...

sasa: sebenarnya tak tau pun smlm fenomena supermoon. otw balik dari jusco smlm tgk bulan lain macam dekatnya. tu yg balik rumah bergegas bawak keluar kamera tu

leeya: itu mmg tak dapat den nak menolong sebenarnya :)

여자 이니까® said...

nasib baek kawan ingatkn sal bulan nie kalo x, mmg x tau..hehehe
tp smlm kat pat panadol bulan tue kena cover ngan awan tebal so, x brapa cantik la bro..hohoh

i am S!L4H.. said...

x tau jgk psl ni.=.=
cantik....
20 taon lg? semoge pnjg umo....

ejai_ej said...

Huh... Memang terbaek bro... Tabik la..

adrenalina said...

dasssaaat.... mcm mana dptkan gmbar mcm ni???huhuhu...

akmal said...

indah nya kuasa Allah. tak sempat tengok pn..huhu

afzan said...

nama korea@ panadol: takpe, acer upload gambo tu. kita tgk macam mana :)

silah: amin :) masa tu ntah2 silah dah ada anak berderet2, nak dapat menantu pun ada

afzan said...

ejai: rasa2 boleh belanja milo ais tak gambo macam ni?ahahaha!

adrenalina: semenjak nazmi terkeluar dari RL5, lama betul tak dengar perkataan dasat tu

i am S!L4H.. said...

haha. x leh bla. mse tu jika pnjg umo bru 30. x kan dh ade menantu kot. hahah

i am S!L4H.. said...

eh silap. umo 41. hahaha
patut la kate menantu. tue sudaa rupenye. ngee

asfz lily said...

cantek =)

iKhRam said...

subhanallah
tp nak tunggu 20 thun lg.. ntahkan sempat ntahkan tidak??

afzan said...

silah: tau takpe. jangan nak ngaku muda lagi eh. rupanya2 budak silah ni baru 21 thn. muda benor orangnya

ikhram: kalau panjang umur, insyaAllah