Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Oh Bulan!

Posted by afzan On Friday, January 28, 2011 31 comments



Bila sebut nama bulan, mesti teringat lagu nyanyian yuna - Oh bulan! bukan apa, minggu lepas sedang aku nak masukkan kereta dalam car porch, aku terpesona dengan keindahan bulan malam tu, bulan penuh orang panggil. 2 hari lepas tu, on the way gi tesco bulan nampak besar, macam sangat dekat dengan bumi. tapi apakan daya, aku takde kamera pada ketika itu. kalau tak tak payah aku bersusah payah crop untuk dapat size sebesar ni.cis!


31 comments:

Nurr Kasih said...

subhanallah..cantik. hr tu nurr ada juga ambil tapi kecik bebenor..dh crop pon x lawa..kena try lagi ni :)

N A N a t O said...

oh bulan..jangan layan diri ku lagi...pabila...aku melihat blog ngko ini.

TiKa LEh said...

kdg2 kt xdpt apa yg trbaik..kehkehkeh

white rose said...

SUBHANALLAH...

tere jugak kau crop..
dah nampak sedikit fizikal bulan tuh...

lens jauh nih...

NOOR FATIN said...

cantiknya bulan..

CikBulat said...

SUBHANALLAH...SUBHANALLAH...
indahnya ! pinjam kamera boleh?
Nak amik gmbr SUN :)

afzan said...

nurr: itulah, kalau pakai kit lens memang tak kecik je dapatnya gambar kita. pakai telezoom 300mm barula boleh nampak kawah bulan :)

afzan said...

nanato: talk to hand! kata jangan layan :P

tika: itula pasal, walaupun kita ready macam mana pasti tak dapat jugak

afzan said...

white rose: crop agak-agak je tu. kang overcrop takut gambar jadik pecah-pecah pulak :)

bulat: gambar sun? kita ambil je akhbar the sun amacam? ok tak :)

i am S!L4H.. said...

pkcik..ni gmba bulan pkcik ambik sndri ke???clear nye...

bukan photographer said...

selalu macam tu la..bile nampak bulan dekat, mesti mase tu tak pegang kamera..bukan selalu dpt nmpk..

muarra said...

wah senangnya bisa menyalurkan hoby dengan berlensa ria sembil belajar dari alam,, kapan saya punya kamera sendiri ya,, nice picture ,,, I love it,,

afzan said...

silah: yup ambil sendiri. berkali-kali jugakla ambir baru dapat hasil macam ni. sib baik tak pakai filem, kalau tak mmg rugi saje!

afzan said...

bp: spot on mate. jenis yang tak suka usung kamera ke hulu ke hilir ni memang banyak melepasla jawabnya :)

Eryati said...

cantiknya ciptaanNya...

Sasa Al-Sharif said...

oh bulan, bulan cantik tapi bagi lelaki awek dan bini lagi cantik kan kan

adek dah besar said...

patot la alabatambil...cis!

i am S!L4H.. said...

owww...cntik ahh

fatalist said...

sangat cantik..i always like your pictures

iKhRam said...

perasan jugak wajah bulan itu.. kitaorang sama2 ( 3 orang ) menikmatinya dari tingkap bilik hostel..

Shatra said...

Awesome bro..mmg payah ambek foto si cantik ni..bepeluh, gigit nyamuk, n memenatkan..apapun congra bjaya lalui detik kesukaran menghasilkan foto hebat ni

hafeez.halim said...

Nice bro Afzan :) sesiapa yg nak shoot bulan penuh, tiap2 tgh bulan Islam ready jer kamera ngn tripod.. hehe

Mr. TN_SkY said...

Wah! another nice shoot..subhanallah!..memang cantik =_=..subjektif..tapi indah bagi yg menhargai..:-)

JELAS SAHABAT BUKAN SEBARANG SAHABAT, SAYANG SEMUA

cik nur said...

bulan cantik kan keindahan ciptaan allah ^___^

♥suNa husNa♥ said...

nak share gmbo ni leh??cntk sgt2..:)

afzan said...

husna: boleh je, dipersilakan :)

ejai_ej said...

huh.. betol ke time nih ko takde camera lg? lawa semacam je gambo tu.. skill ko mmg terbaek bro.. bagi camera mainan pon, kalo ko yang pegang gambar mesti superb. huhuh

afzan said...

ejai: ko salah faham ni. masa ni mmg aku dah pakai nikon. cuma the day bulan nampak besar & dok celah2 bangunan, masa tu takde kamera pulak kat tangan aku. kalau tak merasa jugak ambil gambar bulan celah2 bangunan :)

ejai_ej said...

hahahahah.. aku silap.. aku silap.. takde camera kat tangan.. aku igtkan takde camera lg.. hahahha.. //me malu.. lalalallalalala

khani said...

mampir nich...
menarik sekali blog anda dan saya menyukainya..
salam....
oh ya ada sedikit info nich tentang kayu jabon semoga bermanfaat...

cahsiji@Blog said...

yang lagi mau jual kebun sengon mau bagi info nich tentang bibit jabon dan kayu jabon bagi yang suka bertani