Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ngeteh di Cameron

Posted by afzan On Friday, October 08, 2010 20 comments


"Dah lambat ni", bisik akau sebaik mengerling jam di tangan yang memperlihatkan angka 8:22 pagi. orang sekarang dah kurang pakai jam analog, rata-rata pakai digital. bukan malas atau tak reti tengok jarum jam, tapi lebih tepat, cepat dan modern kata mereka. sekali tengok dah tau pukul berapa. tidaklah terkial-kial membaca jarum jam panjang dan pendek. aku tidak terkecuali, namun aku masih mengetengahkan sentimental lama dengan membeli jam yang mempunyai fungsi analog dan digital sekali gus!

Bunyi motor yamaha sport 2 (lebih dikenali sebagai CAY) mula memasuki perkarangan rumah kuning. kelihatan nanato tersengeh menandakan misinya untuk mengikut kami ke Cameron Highland pagi itu sukses selepas berjaya meminta  day-off dari guru besar sekolah tempatnya mengajar. apa alasan yang diberinya aku pun tak pasti. yang pastinya dia berdo'oh je  lebih! cis..!




amboi punyala jauh gi ngeteh sampai naik ke cameron. taula sejam je perjalanan dari lepih, janganla aok "ek" sangat!




brrrrr.. sejuk bukan main sini. nyesal pulak rasanya tak bawak jaket. cis! tengok kabus kat belakang pun dah tahu berapa suhunya




dua orang pekerja tengah gusar menunggu shift nak pergi memetik daun teh. tak sabor dah tu lagaknya!




shift dah bermula. cargas... cargas..! baik-baik kak, licin je jalan tu, kang tergolek terus hilang dalam daun-daun teh tu




macamla tak nampak siapa di sebalik rimbunan daun-daun teh tu ye dak? takpe, satu percubaan yang agak baik dari model ladang teh kita




nun menghijau daun teh di lereng-lereng bukit. kalau kutip jual kat kedai runcit berapa kira agaknya?




lepas penat mengutip daun teh apa kata kita pekena secawan teh dulu. tapi jangan dok gatai pulak nak merasa masala tea, lain benor rasanya! akibatnya, angin tak henti-henti keluar nanti




 dah lama menunggu, akhirnya rizmi muncul juga. yela tadi masa kitorang dok berkinja kat ladang teh dia boleh plak tido. so terpaksa tinggal dengan atuk dalam kereta :) amboi mommy kita sorang ni hepi lebih nampak


bersambung....


20 comments:

N A N a t O said...

pergh..abg nih...mkn cergas...tiap2 hari update blog...

eh..nanato tu kiut la kan..kehkehkeh...

afzan said...

hidup kenala cargas, ye dak? pedooh beter aok ni nana, ace tengok kek mananye update tiap2 hari. cis!

adek dah besar said...

meknye taok ajok keh.? tok ajok mira sekali.. hehehee

afzan said...

ah aok sampai lambat ngat.. pukul 1 baru sampai, apa gile ngeteh tengah2 hari. layan gulai lemak ayam kampung baru cara!

adek dah besar said...

aish... kate nok tulis hat yg prepare ptd tu??

len said...

nnti kita ngeteh lain, ajok abg kejut kedidi join...dia poket lebat x lama lg...set date boleh ngeteh smpi kembung.....

Hairil Rizal said...

Ingat nak pegi Cameron hari ni tapi...kensel la plak!

afzan said...

adek: aishh, keh malasla nak timbulkan spekulasi kat sini..

long: bereh, dia dahla pakai triton. senang ngat panjat ikut betau-ringlet tu. berdesup je laju!

N A N a t O said...

apabila len sudah mmbc blog kita..semakin bertambah kroni gosip hangat.....

adik : dia busy la tym tue..dia nak study...abg d pun x dpt dtg..isk2...klu x mesti best kan.....

Duniaku Syurgaku said...

memang seronok pergi cameron. tp cuaca nye ta sesejuk mcm dulu2. (;

afzan said...

Duniaku: sape kata tak sejuk, acer pergi waktu hujan, nescaya akan marah diri sendiri sebab tak bawak jaket. aku dah merasa :)

i am S!L4H.. said...

cntik gmba cmeron..
x pnah g lg ni...~
jauh ngat wlaupon 1 ngeri..hehe

afzan said...

silah: mana jauh, dekat je. acer aok ikut sungai koyan-betau-ringlet memang sangat cepat. jalan pun dah cantik. kancil pun boleh naik

i am S!L4H.. said...

nk g ngn sape,parents bkn nk g..
kite klua jauh2 pon x nk bg...apekah??
uwaaaa

MommyRizmi said...

awat gambo i sumenya super chubby...??arghh..tidak..!!

afzan said...

mommy: entah nak kata ada isi takdela pulak. mungkin cara pemakaian kot. huhu

silah: takpe, dengar cakap ibubapa. mungkin ada hikmah disebaliknya :)

Cik Bulat said...

wah ! haha. sangat best maen sorok2! :)

afzan said...

nak join ke cik bulat? banyak lagi tempat yang kosong itu

AngahSayang2314 said...

wah bestnyer sempat ke cameron tue nak itut

afzan said...

balik raya haji ni cam nak naik lagi je :)