Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Manukan Island - part I

Posted by afzan On Sunday, June 13, 2010 4 comments

Rizmi menangis kesejukkan selepas dipaksa mandi awal2 pagi. namun tangisannya tidak lama selepas aku bagitau pagi tu kami nak gi 'lalan', terus dia senyap dan beria2 menyuruh aku memakaikan bajunya. hari itu, kami berempat (termasuk ajib) telah plan nak gi Manukan Island. walaupun jam menunjukkan pukul 7 pagi, namun matahari sudah terpacak di atas kepala.

Sampai di Jesselton Point Ferry Terminal, mommy terus beli tiket, kononnya nak sampai awal ke pulau tu. so tak sempatla aku nak beli pelampung untuk rizmi. actually rizmi dah ada pelampung, tapi tertinggal lak kat JB.. ayark.. sebelum naik boat, ajib & mommy sempat lagi shopping selipar jepun kat jeti tu - dengan muka kelat mereka berdua bayar RM10 untuk sepasang selipar jepun. haha, kesian.. tapi apakan daya, takkan ajib nak pakai kasut kerja dia plak gi jalan2 kat pulau.


 rizmi dalam inactive mode semasa menaiki speedboat


Selepas 30min merentas lautan akhirnya kami berjaya menjejakkan kaki kat pulau manukan. sepanjang perjalanan, rizmi tak banyak cakap tidak sepertimana bila naik kereta. dia diam seribu bahasa. tak taula mungkin dia mabuk laut ataupun sedang menikmati keindahan alam.

kami dah hampir sampai ke pulau manukan selepas 30 minit merentas gelora


 "tish....." itulah perkataan pertama rizmi setibanya kami di pulau manukan. dia terus menjadi aktif semula dan excited melihat ikan2 berwarna-warni yang bebas berenang ke sana ke sini.

geram melihat ikan-ikan yang sangat jinak (bukan anak ikan ye). kalau tangkap wat ikan bakar ni pergh~~


rizmi tidak sabar hendak mengejar dan berenang bersama-sama fish


sebelum masuk ke kawasan pulau kena bayar entrance fee dlu : RM3 per person, rizmi kena RM1


manala mommy ni, rizmi dah tak sabar nak kejar fish ni. ironiknya, kemana rizmi pergi ferrari kuning sentiasa bersama

to be continued..

4 comments:

N A N a t O said...

pergh..klu ngk anak ika lagi masyuk kan..kehkehekeh...

afzan said...

banyakla mu masyuk.. geli geleman adala..haha

adek dah besar said...

dedek munkin sedang mabuk laut..
a[e kate aok try bot pancung abah..
rasa macam mana gelora.. hehehehe

afzan said...

bot pancung abah? masih wujud lagi ke?
enjin adala, bot dah ke mana hilangnya