Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Viscaria II Pulai Indah, Petang-petang

Posted by afzan On Sunday, June 09, 2013 10 comments


"Daddy, jom main taman", ajak rizmi seraya menggenggam tanganku erat-erat tanda bersungguh. aku menyuruhnya menunggu sekejap, sebab kacang yang tengah aku goreng masih belum masuk kicap. hari ni tak macam biasa, tak ramai yang main kat sini. ok jugak, boleh dia melompat sana melompat sini tanpa gangguan. aku, macam biasa buat workout sebarang dua dengan beberapa facilities yang disediakan kat taman tu.

Tulisan Tangan Seorang Anak

Posted by afzan On Friday, May 10, 2013 5 comments


Bilamana anak dah reti mengeja & menulis nama mereka, tak ke kembang hidung aokme jadinya? syabas rizmi. "kenapa rizmi tak tulis nama penuh?.." "ala, panjang sangat.. nanti rizmi penat!..". Rasa bersalah pulak daftar namanya yang makan sebatu juga panjang dia.

Hepi Besday Haifa & Rizmi

Posted by afzan On Thursday, May 02, 2013 3 comments


"Daddy, hari ni besday rizmi kan? Mi nak cake baked cheese tau, tak nak new york, rasa oren!!"  Pagi-pagi dah reminds suruh beli cake untuk dia. bukan tak selalu makan, tapi setiap minggu aku kena "pow" kat SR untuk beli kek kat dia. 



Nasib baikla ada sebiji yang tinggal tadi. kalau tak jenuh nak cari macam bulan lepas. mula-mula cari kat jusco taman u, takde, pastu gi kat SR medini, pun takde jugak. Esoknya balik lipis carik kat SR lipis, pun takde jugak!! tarik muka dia dua hari tu.

p/s: peh, orang lepeh skang dah maju.. mengeteh kat Secret Recipe ye aokme skang ni. baler!

Apple Tree

Posted by afzan On Saturday, April 27, 2013 0 comments


A unique approach to shows your gratitude, isnt it?

Double Decker Tramcar

Posted by afzan On Friday, April 19, 2013 0 comments


Eh tram pun kena stop kat traffic light juga ke? selalunya, benda-benda yang lalu di atas landasan macam ni, kita yang kena bagi laluan kat dia. Di hong kong katanya, perkhidmatan tram ni telah bermula sejak 100 tahun dahulu dan merupakan antara pengangkutan awam awal yang wujud di HK ni. aku sempat juga merasa benda alah ni, dan ia merupakan satu pengalaman yang baru :)

Spatter Painting

Posted by afzan On Tuesday, April 16, 2013 1 comments


"Hai kak, tekun menunggu. abang tak sampai-sampai lagi ke?". Kadang-kadang bereksperimentasi dengan photoshop ni sedak juga. boleh doctoring gambar macam-macam cara, ikut imaginasi masisng-masing. aku takdela sampai nak doctored muka si polan masuk ke badan si polan (superimpose), semata-mata nak buat fitnah. dosa jadinya!

Aboh

Posted by afzan On Saturday, April 13, 2013 0 comments


Semenjak dua ni, aboh aku asyik mengeluh kerjanya yang semakin menimbun saban hari. dulu pernah juga aku suruh dia pencen awal, tapi dia kata boring dok kat rumah dan panjangkan opsyen pencennya sampai 60. last-last baru ni, dia ngadu kat aku nak pencen taun depan pulak. mungkin rakan-rakan yang seusia dengannya dah opted untuk pencen, maka takdela kawan-kawan seusia kat pejabat gamaknya. aku ON kan je. infact aku dah sarankan dia pencen bulan 3 tahun ni, tapi dia nak sambung juga :)

p/s: rokok ditangan tu hanyala lakonan semata-mata. hakikatnya, 
kitorang sekeluarga memang bukan perokok tegar, melainkan ipar-ipar ku je.

Dulu Kecik

Posted by afzan On Wednesday, April 10, 2013 3 comments


Kurang dari 14 hari, maka genapla anak dara sunti ni berumur dua tahun. dulu tengok dia kecik je. sekarang, petahnya mengalahkan makcik-makcik. brok brek brok brek je mulut dia berborak. semenjak membesar dengan atuk & neneknya di kampung, perangai manjanya semakin menjadi. semua barang dia yang punya. kalau tak bagi dia akan merajuk & berguling, paling tidak dia akan berkata "awan", dalam bahasa pasar takmo kawan kemudian lari menyembunyikan diri. kesian haifa, saban hari asyik bertanya mana ibu, daddy & abang. sabar eh sayang, lagi sebulan je lagi, lepas ibu habis belajar kat kelantan, kita boleh dok kat rumah hitam sama-sama eh!

April Datang Lagi

Posted by afzan On Monday, April 08, 2013 0 comments


Bulan 4 datang lagi. sepertimana tahun-tahun lepas, bulan ni bukan sahaja aku terpaksa mengisi e-filing dan membayar cukai atas dasar tangungjawab sebagai rakyat malaysia, tetapi juga kena berbelanja lebih untuk menyambut harijadi rizmi & haifa.



goodies perlu disediakan untuk diagihkan kepada kawan-kawan mereka di taska. budak-budak bila dapat goodies ni memang seronok mereka jadinya.



tidak lupa juga acara meniup kek harijadi. tahun lepas kek pelangi berlatar belakangkan spongebob menjadi pilihan. tahun ni tak tau lagi nak pilih kek apa. SR ok tak? sebab rizi memang pantang nampak kek SR ni. sorang boleh dia habiskan separuh.

Dari Liberpool ke Sekudai

Posted by afzan On Saturday, March 30, 2013 0 comments


Dulu masa aku masih culture shock dengan kehidupan di universiti djaman 2001, member aku ada beli cd 'Dari Jemapoh ke Manchestee'. jalan cerita yang sempoi, kira boleh layan jugakla cerita-cerita underground macam ni. mengisahkan dua budak kampung dari jemapoh hendak pergi ke england. sorang nak tengok pasukan kegemarannya, Manchestee United dan sorang lagi nak carik ayah dia kat liberpool.



Setelah seminggu menunggu, hari ni (selang beberapa jam yang lepas), berjaya jugak barang yang aku order sampai kat rumah. ini kali ketiga dalam tiga tahun kebelakangan ini aku beli LFC kits dari Liverpool FC store, semenjak Standard Chartered ambik alih sebagai sponsor. Bukan apa, kadang-kadang diorang ada buat sales yang memang berbaloi-baloi daripada beli dari butik-butik kat malaysia ni.



Justice for 96!



LFC hologram. setiap jersey ada nombor uniknya tersendiri yang tercatat kat hologram ni. kira macam IC untuk LFC kits yang genuinela. so, korang ambil no kat hologram ni dan register nombornya, so korang eligible untuk memenangi goodies dari LFC. great kan? bukan saja dapat barang ori, malah boleh menang lagi :)


p/s: lepasni bolehla merajinkan diri re-update. sbb dah lepas viva-voce :)

Nerf: Bersiap Sedia Untuk Berjuang

Posted by afzan On Sunday, March 10, 2013 5 comments

Rizmi dah bersiap sedia dengan blasternya kalau-kalau ada perkara tak diingini berlaku kat selatan tanah air ni. ada satu lagi blaster dia tertinggal, N-Strike Maverick REV-6 kat dalam stor (malas aku nak pergi korek). Retaliator tu aku baru je beli bulan lepas. mula-mula nak belikan untuk besday dia this coming may. last-last kena beli awal, sebab boring hari-hari dia tanya; lambat lagi ke besday mi? bukan hari ni ke besday mi?


Blaster clip dah fully loaded. tunggu panggilan je lagi. dah berapa kali aku jadi mangsa perluru warna biru tu. perluru kuning tu, tunggu masa je lagi. dia punya rasa, boleh mengeliat jugakla bila kena. tapi takla sampai berbintat-bintat macam main bedil bilamana kena peluru buah cenerai. dulu nak main askar-askar semangat potong papan jadikan senapang kayu. bila siap, dia punya senyum fuh sampai telinga :)

Receptionist Girl

Posted by afzan On Wednesday, February 20, 2013 5 comments


"Hello, thank you for calling caliber hotel, how may i help you, sir?" "ehem... yes... ehem.. may i put you on hold you for a moment? i need to jot down all your requests, first." - amboih anje ni, bukan main lagi dia bila jumpa dengan telepon, terus selak berlakon jadik receptionist.


dia punya gaya toksah ceritala. lepas siap tulis pesanan yang diterima, cepat-cepat dia nak hang up the phone. kalau dengan henset jangan ceritala, pantang nampak. kalau nampak terus dia kata, "nak encet". bangun pagi celik mata terus carik henset. adeh!

Rizmi dan Gumball

Posted by afzan On Sunday, February 17, 2013 3 comments


celik mata tengok Cartoon Networks (CN). balik sekolah sekali lagi CN. pendek kata hari-hari pun layan CN. macam rugi plak aku subscribe discovery dan sports bagai. semuanya tak dapat nak tengok. antara fevret series rizmi kat cartoon networks adalah, the amazing world of gumball (watak gumball dan darwin yang gila-gila), regular shows (mordecai dan rigby yang banyak timbulkan masalah dan malas membuat kerja), the adventure time (siri pengembaraan jake dan finn dalam menyelamatakan kerajaan puteri bublegum dari kejahatan ice king), ninjago (dapat layan on-off je, sebab tak tau pukul berapa airtime) dan tak lupa ogy and cockroaches. itu belum di tambah dengan Disney channel dengan Nickelodeon lagi. adeh!

Anja

Posted by afzan On Monday, January 28, 2013 5 comments


Pejam celik pejam celik dah dekat tujuh bulan aku dok berjauhan dengan anja sorang ni. banyak perangai-perangai baru yang dia belajar nun di kampung sana. kalau bab manja tu toksah ceritala dia punya manja macam mana. dengar kabor sekarang tengah dok seronok main masak-masak. terpaksa hujung minggu ni beli pinggan mainan bagai, biar dia terer masak macam ibunya! tak sabar nak jumpa anja minggu ni. kita gi legoland eh, naik naga biar tercabut kepala (pinjam ayat rizmi..)..

Petronas BoboiBoy Petir

Posted by afzan On Wednesday, January 09, 2013 3 comments


Akhirnya hampir sepurnama rizmi menunggu, Boboiboy halilintar terjual juga di kedai mesra petronas. acap kali aku gi petronas mengisi minyak, mesti dia bertanya tak keluar lagi ke boboiboy halilintar? dan tiap kali itu jugakla aku terpaksa keluar masuk kedai, untung-untung dah keluar. tadi aku redeem dua sekali gus point kad mesra aku (menyebabkan dulunya points tahap puluh ribu kini tinggal berapa kerat je). satu untuk jemi (halilintar) dan satu lagi untuk haifa (yin), gopal? lain kali aku pikir. boboiboy angin, tanah dan yaya dah lama mereka ada.  

Budak Bertuah

Posted by afzan On Saturday, January 05, 2013 4 comments

Hari kedua persekolahan,
 
Brrraaa...., brrrraaa......, bunyi aircond keta mendinginkan suasana pagi tadi ketika aku dan rizmi dalam perjalan menuju ke Tadika Ihsan UTM. Pagi tadi, rizmi tak menangis sepertimana hari pertamanya semalam.
 
 
Tapi tiba-tiba, 

"daddy..., hari ni mimi (rizmi) taknak buat apa-apala, mi nak tido je kat school..."

ceh, bertuah punya budak! hari kedua dah pasang cita-cita macam ni. kena cepat buat alignment macam ni, kalau tak terpesong jauh nanti. 

* * * * *

Manakala pada hari ketiga pula,

"hari ni mi nak buat apa kat sekolah", tanya ibunya yang baru sampai malam tadi (jumaat) dari KB.

"hari ni, mi nak buat kerjala..", jawab rizmi dengan confident dan tenang.

amboih, eksyen aok ye rizmi. mentang-mentang ibu ada, terus resolusi untuk belajar tinggi eh. aku dan wife syak dia nak menunjuk-nunjuk kat ibunyala tu. hehehe.

Rajin Adik Rajin

Posted by afzan On Wednesday, January 02, 2013 4 comments

Hari ni, pertama kali Rizmi melangkah menuju ke sekolah (Tadika Ihsan UTM). dengan berseragam serba maroon dan berkasut putih, tampak kehenseman di wajah budak berusia 5tahun ni. awalnya, memang liat dia nak bangun. maklumla sebelum ni asyik bangkit pukul 8+ sahaja. tapi nak tak nak, terpaksa berkeras juga.


peralatan sekolah sudah awal-awal lagi kami sediakan. dengan beg skolah boboiboynya, pencil case lightning mc queen, pensel kaler luna, dan buku belajar menulis dan mewarna. semuanya diborong ketikamana ibunya balik ke JB. baru boleh 50-50 beb :)


tadaa, setelah minum susu dan berbekalkan roti di tangan rizmi tampak bersemangat hendak memulakan hari pertama sekolahnya. tengokla muka dia, punyala ceria & tak sabar nak pergi ke sekolah.

tapi, panas tidak sampai ke petang. sampai di sekolah hujan membasahi pipi rizmi. aisyeh, ni yang aku lemah ni. lima enam orang budak pun buat perangai yang sama. pujuk punya pujuk punya pujuk berstertakan pelbagai janji-janji manis ditaburkan akhirnya dia mengalah jua. tapi mulutnya masih tak lepas perkataan "nak ibu...". alangkah baiknya kalau ibunya ada di sini menemani, adeh :(

Kelas Kemahiran Hidup

Posted by afzan On Tuesday, January 01, 2013 1 comments


Dulu djaman sekolah aku teringat bilamana waktu kelas kemahiran hidup aku mula jadi serba salah. kalau buat kerja kayu atau pasang alat elektroinik yang berlip-lap dan berbunyi nyaring buzzer aku layan jugak; tapi ini bab-bab belajar menjahit. ceh ada beberapa teknik yang cikgu aku ajar, aku dah lupa namanya. nasib baikla aku jenis yang dengar cakap cikgu. jadi hari ini, berjaya jugak aku menjahit seluar sekolah rizmi untuk pakai hari pertama dia sekolah esok (disebabkan pinggang terlalu besar). kualiti jahitan aku tolak tepi, kalau seluar tu mampu bertahan sampai jumaat ni kira aku dah berjaya, sebabnya wife aku akan pulang dari KB khamis ni. yeah!