Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Rumah Hitam: Kitchen Extension II

Posted by afzan On Sunday, October 07, 2012 4 comments

Dulu aku pernah design guna google sketchUp untuk tambah dapur rumah hitam. bila dah tanya quotation bagai dan bersetuju dengan harga yang ditawarkan, maka proses renovasi pun bermula. aku suruh jito yang buat bahagian dapur ni. sebab masa kat rumah merah, dia yang renovatekan dapur kitorang. lagipun aku suka workmanship dia. walaupun kadang-kadang delay, tapi quality memang dijaga.


tanah digali dan digembur bagi proses menanam cerucuk. sliding door kena buka disebabkan ada faulty masa pemasangan oleh pihak pemaju.


 besi ditanam bagi buat deep foundation. proses ni diorang panggil piling.



 bila foundation dah solid, depa start ikat besi untuk buat lantai.



lantai dah siap konkrit dan simen. besi pun dah siap ikat untuk buat tiang.


 lepas tiang dah konkrit dan solid kini tiba giliran untuk buat beam pulak. bukan apa, nanti kalau nak rasa nak tambah atas tak payah pening-pening lagi, nak tebuk, sambung besi bagai. cuma tinggal ikat batu je nanti.



sekali lagi besi diikat untuk buat concrete slabs. modern structure orang kabor. kiranya sekarang dijadikan atap, later boleh jadik lantai pulak untuk 2nd storey.hoho!

p/s: aku term-term structure ni tak berapa pandai sikit. kalau ada silap tu, maapla yek.

4 comments:

irmafittaputri said...

umang ai...bilik dah 6 bijik pon nak extend atas lagik..dasyatttt

MommyRizmi said...

tu baru plan irma..buatnya blom tentu..hehehe..

Alin Marlini said...

mesti cantik nanti

Ya-Wau-Ya-Wau-Nun said...

nice pic..