Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cinemagraph

Posted by afzan On Thursday, February 09, 2012 13 comments


Aku kini tertarik dengan satu teknik fotografi yang baru, cinemagraph (introduced a year back) bilamana still photographs digabungkan dengan sedikit pergerakan yang berulang-ulang. gambar yang dulunya ditembak kaku kini mula hidup. aku harap satu hari nanti aku dapat aplikasikan teknik ni pada gambar rizmi dan haifa. idea dah ada cuma kena tunggu aku tak berapa busy dulula :)



Agak-agak berapa frame kena ambil ni baru jadik macam ni eh? (image source: From me to You)



udah-udahla tu akak pusing globe tu. memang tak jumpanya kuala lepih kalau peta besar tu! (image source: From me to You)



ini kalau dah asap macam ni punya banyak, duduk sebatu jauhnya boleh rasa lapar lagi ni (image source: From me to You)


p/s: thesising mode ON. ayark!!!!

13 comments:

Rtp Farra Arisha said...

menarik...tertarik...memang the booOoOmm! :D

eda_ej said...

serius best nih.. ade ek teknik cam ni..

adrenalina said...

suka..suka...nanti jgn lupa share teknik mcm mana nak buat gambar mcm ni...

LadyD said...

pics yg 1st tu...kalau tertarik ats skirt dia..errrrkkk...

Fabulous Me said...

Dasyat weh. Terkesima aku sebentarrr...

Alif Amin Othman said...

Peh, rambut gerak gerak. Epic betul!

F.A.R.A.H. deeb said...

Lame gak dah teknik ni kuar. Anakku yg umo 11 thn tu pun dah pandai buat bolehhh? Mak dia lagi x pandai. Dia guna photoscape jek.

eyqa amin said...

gambar yang hidup!
tak semua dapat buat~~~~

Papa Mifz said...

buat gambar kat rumah bergerak mcm tuh seram gak beb...huhu

Jαnnαhツ said...

waah, camne nak buat pic jadi camtu? impressive beyond words! kalau buat image gerak2 pakai GIF boleh x agak2? huhu.

afzan said...

eda_ej: serius ada! aku tgh mengkaji macam mana depa buat ni

adrenalina: ok once aku dan eksperimentasi berjaya aku akan share tipsnya

farah: photoscape? bakal dicuba. kalau gif yg semua benda hidup bergerak tu memang dah lama keluar

afzan said...

jannah: yes kena pakai gif. cumanya small parts je yang bergerak bukan semua.

papa mifz: kira macam harry potterla ye dak?

c'axoera ヅ said...

xsuka dislike hhahahaha