Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bearded Dragons

Posted by afzan On Sunday, January 16, 2011 15 comments



Bearded dragon atau dalam bahasa melayunya "naga berjambang" adalah spesis cicak yang berasal dari hutan kering di australia. spesis cicak ini dikatakan antara spesis cicak yang sangat hebat memanjat. tapi mereka tidakla ada kuasa supernatural sepertimana cicak-man - boleh buat backward & forward. haha!




mungkin disebabkan kulit-kulit yang seakan jambang dibawah dagunya maka mereka menggelarkannya naga berjambang. sekali tengok adala iras-iras naga dalam cerita Merlin tapi naga tu ada sayap dan agak segak juga. sapa tak pernah tengok cerita ni, baik kamu tengok di tv3, sekarang dah masuk musim ke-3.

15 comments:

i am S!L4H.. said...

hee..seram tgok...

echah mashuri said...

erkk...nak pegang pn xberani.eheh

iKhRam said...

paling tak boleh layan haiwan2 cam spesiesnya mcm nie... kalau kat maktb.. haiwan mcm ni ada je main lintas2 depan kita... wow.. memang berlari la....

takut dan jijik..

afzan said...

silah: lagi seram tgk citer2 mistik kat tv3. haha!

afzan said...

echah: takpe, tak berani pegang kita tengok je. mereka tidak agresif. itu boleh jamin

Myfrin's story said...

Wah, macam rupa tokek kan, hehe....:)

ejai_ej said...

hahahha.. sumpah aku geli mender nih bro.. alangkan cicak pon aku geli, nih kan plak mender nih..

layan merlin.. hohoho.. best2...

yangyuyu said...

hish geli ni...cicak kat umah pun dah geli sgt lg benda ni huh

adrenalina said...

patutler naga berjambang ni masam je...semua kata geli nak pegang dia...huhu

white rose said...

malas nak tgk dah...

sarah abadan said...

bela sekor best ni...haha

afzan said...

ejai: tak brotherla kalau cicak pun geli. ceh!

afzan said...

ummi: apesal ramai yang geli ngan cicak ni? aku dulu masa kecik2 memang pemburu cicak berjaya! cicak tgk aku terus cabut lari

afzan said...

sarah: kamu memang berjiwa tabah. admit it, kat europe diorang jadikan bintang ni haiwan peliharaan je

michiko akihiro said...

ade yg berminat nk beli ke?