Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sleeping Beauty Castle

Posted by afzan On Tuesday, December 13, 2011 23 comments



 Cuba teka istana apa belakang tu? bagi aku tempat ni biasa-biasa je bagi org yang dah berumur macam aku ni. kalau budak-budak baru nak up dan baya-baya rizmi memang diorang enjoy sakanla - nampak itu nak main itu, nampak ini nak naik ini. tapi brader baju purple tu memang semangat giler bergambar. sampai tembok pun dia panjat punyala nak tunjuk kat orang kampung dia pernah sampai sini. aku? - takde masa nak bergambar macam tu punya semangat :P

p/s: apa kes streamyx buat hal dari jumaat lepas. nak kata x bayar bill, on time je tiap-tiap bulan aku bayar walaupun kadang-kadang ada termiss jugak. dia punya lembab lagi  laju aku pakai dial-up guna modem 56k djaman mirc tengah top dulu-dulu. cilakak, ni nak kena buka report lagi ke apa?

Pesta Layang-layang

Posted by afzan On Thursday, December 08, 2011 16 comments


Sabtu lepas (3 disember) aku & family pegila Hutan Bandar Mutiara Rini jalan-jalan nak tengok layang-layang kononnya. jarak dari rumah aku sepelaung je, tak sampai 5minit perjalanan kitorang pun sampai dan aku park betul-betul depan taman permainan kanak-kanak. masa ni rizmi dah tak pandang dah gelongsor gedabak depan mata dia (selalunya tempat-tempat macam ni mmg feveret dia) sebab aku tengok dia dok mendongak kat langit je. tapi tak puas hatinya, masa kitorang sampai pertunjukkan layang-layang dah habis. ada dua-tiga ketul je yang masih terbang kat udara. padahal baru kol 5 petang, cis!



Ini layang-layang ke binatang terbang ni? dia punya besar kalau buat selimut boleh muat dalam 20 orang jugakla. nasib baik kitorang sampai hari tak hujan lagi. tengok awan pun dah tau, kejap lagi mesti hujan lebat.



Ni antara layang-layang yang masih semangat terbang. yang lain-lain dah rebah ke bumi. dari info yang aku dapat, semua layang-layang yg diterbangkan hari ni kebanyakkannya dari Pasir Gudang International Kite Festival. dah lama aku nak gi tengok, tapi sampai sekarang tak jugak sempat pegi. tahun depan gamaknya.



Ni datang nak tengok bola ke nak tengok layang-layang ni dik? tapi takpe, abam tau mesti adik nak tengok layang-layang kemau (harimau dalam bahasa rizmi) kan? dia punya semangat harimau malaya sampai membawa ke layang-layang. ni mesti nak jadik ultras malaya sebab terpengaruh ngan Majalah3 baru-baru ni.



abam baju putih tengah jinakkan kemau dia. manja betul dia, siap baring-baring lagi. rizmi kata kemau tu dah penat, tu yang dia baring-baring manja tu. haha!

harap-harap tahun depan ada lagila pesta layang-layang kat hutan bandar mutiara rini ni. kalau ada kali ni kol 12 tgh hari aku dah terpacak kat sini.

Busking

Posted by afzan On Monday, December 05, 2011 15 comments


>

Kalau korang pergi St paul church melaka, mesti korang akan nampak uncle ni berbusking dengan gitar kapoknya bagi memeriahkan suasana. dia punya lagu memang power pemain bass kuala lipis pun tak boleh celen. tapi aku harap lain kali dia nyanyi lagu dondang sayang pulak. baru aku bagi tabik spring.

Melaka River Cruise

Posted by afzan On Thursday, December 01, 2011 19 comments


Rizmi sudah tidak sabar. dari semalam lagi dia beriya-iya nak naik. melihat bot-bot yang ke hulu ke hilir menongkah arus sungai melaka membuatkan hatinya makin membuak-buak. haifa? ah masa tu dia tak tau apa-apa. masih kecil, yang dia tau senyum dan ketawa bila kita menyakatnya. paling tidak menangis hendakkan susu bila lapar.

* * * * *

aku keluarkan not 50 sekeping dan 10 dua keping - 6 dewasa dan 1 kanak-kanak. matematiknya korang kira sendiri. baki wang kertas bewarna hijau aku selit dalam poket rizmi. senang dia nak beli aiskrim kedai (ayat sinonim rizmi bila hendakkan aiskrim). matahari terpacak kat atas kepala. bot masih tak sampai-sampai. apa gila naik river cruise tengah-tengah hari buta ni? dengar orang kabor, malam baru sedap naik bot perlahan ni sebab dapat tengok lampu-lampu. cit setakat nak tengok lampu-lampu baik pergi i-city ye dak?



sampai kat dataran, orang tak berapa nak ramai lagi. senang sikit aku nak beli tiket takyah nak beratur panjang. yela tengah-tengah hari buta ni sapela yang nak naik river cruise? 



punyala boring dok tunggu boat tak sampai-sampai last-last rizmi & acu main tarik-tarik telinga. cis, acu punya tarik boleh capang telinga rizmi jadinya.



Bila dah dapat naik boat hati yang tadi panas sebab menunggu kat tengah panas terus jadi berangin. walaupun boat tu tak laju mana, boleh jugakla sejukkan badan tengah-tengah hari ni.



oooo ginu rupanya belakang kincir air ni. takdela seindah mana ye dak? tapi kalau tengok dari depan memang unik dia punya senibina.



Anja ni kalau gi jalan memang dia sangat suka. no wonder kat tapak kaki dia ada tahi lalat. orang-orang dulu kabor, kalau tapak kaki ada tahi lalat nescaya kuat jalan. ye ke ni?



agak-agak kalau nak rasa eye-on-melaka macam mana, boleh pegi kat sini. kat tepi sungai melaka ni je. tapi jangan pulak kecewa kalau benda alah ni tak tinggi mana. nak main pirate pun boleh



jangan sangka melaka takde Putra/Star LRT kata Melaka Maju 2010. aku lupa nama benda alah ni apa, tapi yang pastinya LRT ni takdela laju mana. macam siput sedut dia punya laju. kalau rasa nak dating dalam ni memang highly recommended la. hahah!



u snap me i snap u. aku ingat naik boat ni dapatla makan mamee free. rupanya haram takde. kilang sikit punya besar kat air keroh. setakat mamee 20sen tu pejam mata jela sponsor.



ni bank ke apa? haha... the beauty of english orang putih kabor.



lambang negeri melaka, bangunan merah. negeri-negeri lain mana boleh pakai kaler ni.

dekat 45 minit jugakla kitorang naik river cruise ni. memang berbaloi. tak rugi pun bayar rm10 semata-mata nak meranduk sungai melaka. selain dapat tengok kampung-kampung terawal yang ada kat melaka ni, macam Kampung Morten serta keuninkan bangunan lama dan baru, dapat juga kita tau sejarah-sejarah pasal melaka  ni. tapi awas, mulut jangan ngada nganga luas-luas. mau kenyang minum air sungai!

Cekelat Udang

Posted by afzan On Tuesday, November 29, 2011 16 comments



Cekelat?  mesti korang terpinga-pinga apa benda tu? rasa kelat ke? sebenarnya cekelat ni adalah bahasa lipis@lepeh untuk gula-gula atau sweets. kalau korang gi lipis pastu mintak gula-gula mau terpinga-pinga orang kedai, bernasib baik dapatla gula prai barang sepeket dua. cekelat udang ni mmg cekelat feveret aku masa djaman 80an dulu. jangan tak tau, plastik putih yg balut cekelat tu boleh dimakan. skang cekelat ni dah makin pupus. kesian bebudak djaman millennium ni, tak dapat makan cekelat udang ni. kalau ada pun kira barang rare la.

Selamat Pagi

Posted by afzan On Saturday, November 26, 2011 13 comments



Selamat pagi..! anak dara ni, kalau bangun pagi memang ceria. tak pernah nak menangis bagai macam budak lain. bangun-bangun je terus senyum. selain senyumannya part yang aku paling suka bila dia bangun pagi ialah rambutnya. dia punya rambut memang korean habis org kabor. patutla orang-orang korea tak suka mandi pagi, nak stylekan rambut ye dak?

SELAMAT MENYAMBUT MAAL HIJRAH

Kempen: Mari Membaca

Posted by afzan On Wednesday, November 23, 2011 15 comments

Peh lama gila aku berhibernasi. dekat sepurnama jugakla dia punya lama. ni yang aku malas cuti panjang ni. asal aku cuti je, mesti aku balik kampung, pastu tinggal semua benda-benda kat alam cyber ni. pastu, bila balik rumah nak mula balik apa yang aku tinggal memang sangat liat.ceh!

Nak dijadikan cerita, isnin baru-baru ni aku ngan teman sehidup semati (yes you know who) gi Danga City Mall saje jalan-jalan nak cuci mata kat Popular Mega Bookfair - dan ini pertama kalinya kitorang gi kat mall ni selama kitorang bermastautin kat JB ni. mana taknya, asyik-asyik gi Jusco, Angsana takpun Tesco je kerjanya. lain-lain tempat mmg kitorang tak amik port sangat.


Dalam nak cuci mata tu, boleh pulak cuci wallet dengan beli buku-buku macam ni dia punya tinggi. aku cuba start baca Eragon, last-last baru enam muka surat je aku mampu habis. ceh, memang lembab aku bab-bab baca buku ni. takpe, at least resit beli buku-buku ni boleh claim untuk LHDN taun depan ye dak?

p/s: jadi dengan ini, aku mengumumkan bahawa cuti sekolah ini sebagai penggal mari membaca. harap aku mampu habiskan Eragon dengan jayanya. cik wife (you know who), gaji ni amacam nak gi lagi tak? ada 4-5 buku yang tak sempat beli lagi ni, amacam?

**Bookfair ni sampai 28/11. rebates up to 70%, jom kita serbu!

Padang Tepi Laut

Posted by afzan On Friday, November 04, 2011 17 comments



Pergh,  aku sungguh impressed dengan keunikan padang kat Hongkong University ni. agak-agak lepas main bola, bolehla terjun ke laut berenang ye dak? nak sejukkan badan. tak yah gi shower room. lompat je kat belakang sana tu.



ini baru peringkat universiti punya padang. kalau banding dengan padang stadium shah alam yang macam sawah tu (main piala FA baru-baru ni) memang jauh panggang dari api. aku bukan nak kondem apa, tapi kalau nak kata climate tak sama aku rasa cuaca kat hongkong jauh lagi panas compared to malaysia, tapi rumputnya masih hidup dengan cantik. jadik sape nak disalahkan, takkan sultan bola lagi kot?



aisheh diorang ni ramai-ramai bertenggek kat tepi tu cam tungu konsert jom heboh je aku tengok. sekali tengok macam kat resort pun ada dia punya scenery. ada bukit-bukau, ada pokok kelapa, ada laut. pendek kata jangan kata nak main bola, nak buat BBQ pun boleh.

Haifa 6 Bulan

Posted by afzan On Tuesday, November 01, 2011 20 comments

Last time aku ada buat teaser bilamana haifa pakai baju ala-ala princess kan? dan ramai juga yang tak sabar nak tengok bagaimana rupanya. iyala, dulu gambar kena blur (bokeh org fotografi kabor), apapun tak berapa nak nampak ye dak? nah dipersembahkan princess haifa, aceh aceh....



pejam celik pejam celik dah 6 bulan 11 hari cik haifa ni ye. kejap je dah besar. dulu sebesar tapak tangan je (ok aku tipu), skang nak riba pun dah terjulur kaki. makan apa budak ni cepat sungguh membesar. seingat aku, rizmi dulu takla membesar bagai johan macam ni.



skang dah pandai pakai tocang-tocang dan dress up macam gegirl nak pergi ladies night. gaya bergambar pun dah lain macam, ayu-ayu gitu. tapi tengok dari gambar ni, satu je lagi yang kurang. eh bukan satu tapi dua: agak-agak bila mommy-nya nak belanja rantai & gelang tangan ni, cer citer sikit? hahaha..

p/s: bukan tak mau beli, last time pegi emas sri pinang ingat nak sambar satu rantai untuk haifa tapi boleh pulak regenya RM1600++, aku telan air liur.. o0

Lucky No 1

Posted by afzan On Saturday, October 29, 2011 19 comments



Bukan sembarangan orang boleh jadi yang pertama ni. kalau tak berkampung atau berkhemah kat depan post office, jangan nak berangan la nak dapat. kira aku ni bukan calang-calang orangla hari ni ye dak? baler.. agak-agak sape gerangan yang bukan calang-calang jadik komentar pertama posting ni yek?

p/s: gambo hari ni ada dua kaler, hitam & putih. maka secara automatik aku sokong terengganu malam ni. kamon ganu, peteh ganu peteh! peh dah lama aku tak pegi besut, boleh berjimba kat pantai bukit keluang.

Merajuk

Posted by afzan On Monday, October 24, 2011 27 comments



Alahai hero sorang ni, boleh pulak dia merajuk kat Alamanda Putrajaya baru-baru ni. akhir-akhir ni, boboiboy (panggilan baru rizmi) mudah touching - tak boleh silap sikit terus dia jadi lembik lutut dan terduduk kat mana je dia rasa dia nak. kesian rizmi, nanti daddy belanja aiskrim eh, nak tak?

p/s: punyalah hati dia keras, walaupun kitorang buat-buat tinggalkan dia, rizmi masih terduduk kat situ. aku bajet kalau kitorang gerak dia mesti bangun dan ikut sekali, rupanya tidak. terpaksa aku patah balik dukung dia. alahai!

Gooners became gunners

Posted by afzan On Thursday, October 20, 2011 21 comments



Rizmi,"nak tena ni, nak tena..!" (read: nak kena ni nak kena). itulah yang terjadi pada geng-geng gooners dua-tiga bulan lepas. moral masing-masing berkecai macam kaca pecah. tapi sekarang tak lagi aku rasa sebab depa dah makin stabil. tak gitu adek & tikaleh? kalau nak tukar team sempat lagi isi borang ni. hahaha!

p/s: bilala rizmi nak habis pelat dia ni? makin terbelit-belit jadinya.

Haifa's Teaser 2

Posted by afzan On Monday, October 17, 2011 18 comments



Dulu dah pernah keluar teaser 1, kali ni keluar yang kedua pulak ke? peh, mantap-mantap. teaser kali ni aku nak bagi sneak view bilamana haifa pakai baju ala-ala princess. asyik-asyik tgk dia pakai ala-ala boyish gitu, sekali-sekala nak jugak tgk dia pakai dress dengan rambut tocang-tocang, ye dak. tak sabar? tungu.....

Jalan Sorang?

Posted by afzan On Friday, October 14, 2011 23 comments



Ini sparrow, bukan jack sparrow tapi house sparrow. aku kesian tengok kat dia sebab jalan sorang-sorang. kawan-kawan takde. nak kata kera sumbang, tapi dia burung. mungkin burung sumbang agaknya! tula, orang suruh sokong Liverpool, ko bantai gi sokong Manu. kan dah jalan sorang-sorang. 

p/s: game sabtu ni (esok) wajib tengok. come on king kenny! YNWA!

Haifa dan Buggynya

Posted by afzan On Wednesday, October 12, 2011 27 comments



Haifa memang suka duduk dalam stroller mahupun buggy. tak macam abangnya rizmi masa kecik-kecik dulu, memang pantang letak dalam stroller - terus dia mengamuk. terpaksa aku kendung ke sana ke mari, rizmi rizmi.. tengokla haifa punya suka, sampai kaki naik atas - ek betul cik minah ni yek!



Kalau pegi mana-mana mesti orang tegur rambut dia lebat sungguh. ada sampai yang kata dia ni budak lelaki. aisheh.. ni kalau buat cukur rambut sekali lagi dan timbang rambut tukar dengan emas (amalan sesetengah orang), aku rasa mau habis sebulan gaji. adeh!



Kalau pegi mana-mana jangan lupa teddy bear dia. bukan apa sebagai peneman, takla dia boring sangat dok dalam stroller. aisheh teddy bear tu takde nama lagi rupanya, kena carik satu ni.

p/s: ada orang kabor haifa ada smiling eyes. ye ke? wah mata pun boleh senyum-senyum jugak ye...

Orkestra Cahaya

Posted by afzan On Sunday, October 09, 2011 25 comments


Aku ingat  rtm je yang ada orkestra dia sendiri tapi rupa-rupanya cahaya pun ada kumpulan okestra dia jugak. Orkestra cahaya aka Symphony of Lights merupakan satu tarikan utama kalau kita pegi Hong Kong, yang mana pertunjukan laser dan lampu-lampu pada bangunan-bangunan akan di pancarkan mengikut alunan muzik. sound great eh? yup memang menarik pun, kalau aku yang berjiwa dewasa ni terhibur apatah lagi kanak-kanak kecil sebaya rizmi ye dak? tapi pertunjukan tarian cahaya ni hanya berlangsung 10 minit je. aku syak, kalau diorang buat lama-lama mau tinggi bil-bil elektrik nanti. tak caya tanya orang-orang tnb. yela tiap-tiap malam diorg buat pertunjukkan ni. sape yang tak sempat memang rugi besarla!



Tu dia pancaran laser mengikut alunan muzik. lampu-lampu kat bangunan-bangunan tu pun akan on-off & tukar kaler ikut muzik jugak. memang asyik! dulu masa kecik-kecik,bilamana aku pegi karnival lipis - aku memang cuak giler dengan laser-laser ni. maunya tak, kalau laser tu kena kat badan tak ke berlubang! ceh, ni semua angkara citer superman. dem!



Sori la gambar ada sedikit goyang. ni semua angkara tak bawak tripod. dah aku terpaksa guna divider untuk letak kamera sambil tarik nafas panjang-panjang. maunya tak, salah pegang boleh jatuh kamera dalam laut! naya-naya.. sebenarnya aku nak ambil video mode last-last boleh pulak aku tak khatam baca user manual! tekan button sana-sini, setting bagai nak rak, video tak jugak keluar-keluar. cilake!

p/s: skang aku dah reti ambil video, lepas ni boleh buat siri sinetron pulak. aku tengok sinetron tv3 bukan main hits lagi, haha!

Bajet 2012

Posted by afzan On Friday, October 07, 2011 21 comments



Bajet? apa bajet-bajet..? yang aku tau brader ni "bajet" macho je buat pose ala-ala abang jaga pintu disko ni. kalau nak tau bajet@belanjawan 2012 boleh pegi belek utusan/berita/sinar harian esok. harian metro jangan pulak selak, situ banyak citer-citer hot lucah je. ceh!

Teori tenaga Einstein

Posted by afzan On Tuesday, October 04, 2011 24 comments



Ni sape yang ajar sape ni? si einstein ni rileks-rileks je bila kena tanya soalan. agak-agak dia tengah pikir jawapannya ye dak? tapi aku nengok albert ni pandai jugak berfesyen.



Tula orang suruh masuk kuliah ko ponteng, kan dah kena herdik ngan encik einstein. jangan main-main dia punya tulah aku agak kalah sumpahan mahsuri - ok aku tipu!



Aku ngan si einstein ni kira kawan-kawan sepermainan je. agak-agak teori untuk predict ventricular tachycardia dan ventricular fibrillation dalam ECG yang sedang aku propose ni se"noble" teori tenaga einstein ni tak? aku harap-harap macam tula, kalau tak macam mana nak habis study ye dak?

Ini bukan Origami

Posted by afzan On Thursday, September 29, 2011 12 comments



Selalunya kita sering mendengar seni mengolah sehelai kertas kepada sesuatu bentuk di panggil origami atau papercraft. tapi ada satu lagi seni yang juga melibatkan kertas tapi kita koyak-koyak kertas tu dan tetiba je dapat hasil yang kagum jugakla. aku tak tau namanya apa, mungkin orang-orang seni beritahu nanti.



"Kita lipat sini, kita lipat sana, koyak sini sikit dan koyak sana sikit nah inilah hasilnya" , macam tulah ayatnya lebih kurang lepas ditranslatekan ke BM. kita selalu tengok orang buat love berangkai menggunakan gunting, tapi pakcik ni selamber je koyak pakai tangan. peh!



Gunting-gunting tolak tepi. guna tangan pun boleh buat bentuk olimpik apa. memang aku impress dengan pakcik ni. ntah berapa lama dia bertapa kat tembok besar china aku pun tak tau. dia punya art, bukan calang-calang, art kelas tinggi ni. budak-budak ARTsenal pun tak boleh buat. kah kah kah!



"Sapo nak kepalo kobau ni hah? moie, moie ambil soghang sor", sekali lagi aku cuba translate dari cantonese ke bahasa negori. Ikhram, ekau tolong tunjuk ajar eden ni hah kalau ado yang silap!

Geng Kugiran Pantai Klebang

Posted by afzan On Tuesday, September 27, 2011 16 comments



Ni adalah official cover album untuk "Geng Kugiran Pantai Klebang". Lineup: lead vocal - adek (mamat yang pakai baju godzilla), 2nd vocalist - wifey geng mak orang yang sedang dukung anak kecilnya, cik nana - pemain tambourine, abang COD berbaju merah 3 stripes - triangle serah je kat dia (memang pakar), adik rizmi - pemain castanet utama.

Terbang ke Hong Kong

Posted by afzan On Saturday, September 24, 2011 18 comments


Last time, aku ada post gambar passport & duit-duit asingkan? seterusnya aku menerima pelbagai spekulasi kemanakah destinasi yg aku tuju. dan ada yg kata china - dan selamber aku balas "sipi-sipi aje". aku pergi tempat ni bukan untuk suka-suka. tapi atas tugas universiti. kalau suka-suka takkanla aku suka-suka tiggal wife sayang, rizmi & haifa ye dak? (tapi aku rasa - banyak aktiviti suka-suka yang kitorang buat compared to aktiviti rasmi universiti. cit poodah!)



"Now Everyone Can Fly". Aku admit, semenjak kapal terbang merah ni start beroperasi aku mampu untuk terbang. nak harapkan MAS, aku mampu melihat & senyum sinis je.



Setting apa-apa yang patut sebelum ambil gambar awan. dia punya setting aku tengok gaya lagak seorang pro je macam bro ejai kita je lagaknya.



Kalau naik kapal terbang tak ambil gambar awan & kepak kapal terbang memang tak sah orang kata. yela boleh tunjuk gambar ni kat orang kampung yg kita pernah terbang ye dak?



Sampai jugak aku ke negara orang. dan buat pertama kali jugak passport aku di cop. kata je dok kat JB, singapore haram tak pernah pegi. cit!



Aku syak budak ni kena tinggal ngan mak dia. tu yang berlari bagai ribut tu. aku dengan slamber pakai escalator dia slamber berlari anak kat fast lane. ya aku tahu, aku malas nak jalan!



Kurang 20 minit je lagi nak berbuka. tapi diorang masih lagi senyum, yela nak merasa berpuasa kat negara orang ye dak? dan kami berbuka kat airport tu dengan makan kurma je :(



Kalau pergi negara orang perkara pertama yang perlu ada ialah peta. tapi orang zaman sekarang peta-peta ni leceh kata mereka. mereka lebih suka tenyeh papago ataupun garmin. senang katanya.



"Train to Tsing Yi, Kowloon and Hongkong will arrive in 3 minutes", begitulah sedikit sebanyak bunyinya. peh baru beberapa minit sampai dah reti baca cantonese. baler!



MTR (Mass Transit Railway) adalah pengangkutan awam utama di Hong Kong selain bus nagn taxi. nak jumpa keta-keta kat jalan-jalan HK memang tak banyak macam Malaysia. diorang lebih prefer public transports daripada kenderaan sendiri. yela gila apa parking sehari sampai 300 HKD?