Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penat

Posted by afzan On Thursday, December 30, 2010 28 comments


Penat penantian 14 tahun, sudah terjawab semalam. ditambah pulak dapat cuti free satu hari - hilang terus sengal-sengal badan. tapi, penat rizmi berlari ke sana ke mari beginila jadinya. melepek di kaki tangga. haha!

HARIMAU MALAYA KINI MENGAUM SEMULA. TAHNIAH!
-TANAH TUMPAHNYA DARAHKU- 

Melihat kapal di atas darat

Posted by afzan On Tuesday, December 28, 2010 25 comments

"bro, stop kat sini jap", brother beca memperlahankan kayuhan dan pakir becanya lebih kurang di bahu jalan. "jap eh, 5min nak ambil gambar.", dia naikan ibu jari tanda setuju. aku pun bingkas turun dari beca dan ajak rizmi turun. pada mulanya rizmi taknak, tak puas lagi katanya. lepas pujuk lebih kurang rizmi pun setuju.

kami menuju ke kapal yang tersergam megah di atas darat. apa gila kapal dok atas darat. takkan kesan dari tsunami 6 tahun lepas kot. rasa-rasa aku selat melaka tak kena malapetaka itu. cis rupa-rupanya muzium samudera, patutla dok kat atas darat! disebabkan atas faktor beca sedang menunggu di tepi jalan maka kami tidak masuk dalam kapal itu. hanya melihat dari luar sahaja. takut pula beca kena saman dengan polis trafik sebab parking bukan-bukan.



sudah 16 tahun kapal ini terdampar di atas darat. kesian, tidak pernah rasa macam mana dilitupi oleh teritip.



 
agak-agak ada iras black pearl tak? kalau flying dutchman memang jauh sekali. kalau Gore Verbinski tak cukup kapal untuk sekuel seterusnya, aku rasa kapal samudera ni boleh juga berlakon di layar perak




bergambar berlatar-belakang kapal dan orang ramai di belakangnya memang sangat unik! nak-nak abang itu pula sedang asyik mengambil gambar sekeliling. haha!




patutla tak boleh berlayar, rupanya takde layar. apalah nasib badan hanya mampu di pamerkan di atas darat semata-mata. paling kurang berendam dalam selat melaka pun nampak jugak gahnya!

Bata? ceh!

Posted by afzan On Sunday, December 26, 2010 30 comments

"Bata? kah kah kah. takde jenama lain ke?", mesti ramai yang mentertawakan korang bilamana korang membeli kasut, sandal, selipar atau seumpanya di bata. sekarang tidak lagi, sebab Bata bukanlah satu jenama kasta rendah yang boleh dipandang enteng pada si pemakainya. namanya setaraf dengan jenama-jenama elite yang lain - aku tak mahu sebut, aku pasti korang boleh namakan.
Bata di asaskan oleh Tomáš Baťa pada tahun 1894 di Zlin kini lebih dikenali sebagai Czech Republic. pada asalnya, pasukan tentera memakai kasut ini sebagai kasut  rasmi ketenreraan mungkin disebabkan atas dasar kualiti yang baik yang mampu menyerap bunyi semasa berjalan. patutla bila aku memakai kasut bata je, kadar bunyi tapak kaki aku semasa berjalan kurang beberapa decibel. setelah perang dunia pertama meletus, jenama bata semakin berkembang dan menjadi satu jenama terkenal sebagai pengeluar kasut antarabangsa dan  ia semakin menular ke seantero dunia sehingga ke hari ini. ok cukup, aku takmo cerita banyak tentang sejarah yang lain-lain korang boleh baca di link yang aku berikan kat atas :)



lepas ni bilamana ada orang sindir korang pakai kasut bata, korang senyum sinis kat diorang dan biarkan mereka terpinga-pinga kenapa. hanya orang yang celik sejarah tahu dari mana asal-usulnya :)


p/s: aku pada awalnya mati-mati ingatkan bata jenama kita. batu-bata mungkin! ceh..~~

Shopaholic

Posted by afzan On Friday, December 24, 2010 30 comments

Hujung-hujung tahun ni, semperna YES la katakan ramai kaum-kaum wanita tidak kira kaum ibu, muda-mudi, gadis-gadis sunti tak lekang mebelek katalog-katalog untuk mencari barang-barang pada harga runtuh. pada waktu ni, golongan suami yang kerap geleng kepala sebab terpakasa mengikut nafsu si isteri pergi shopping. kalau pergi berdua takpe lagi sebab keadaan terkawal, tapi kalau bawak anak-anak dari senyum terus boleh mendatangkan hangin sebab anak-anak berlari ke sana ke mari sementara para isteri sibuk memilih barang.

aku bukan nak cerita pasal shopping sangat pun. cuma tetiba nak tunjuk koleksi buku terbaru wife aku yang dikarang oleh Sophie Kinsella. entah aku tak pernah belek pun buku ni. jadi tak dapatla nak buat review. apa yang aku tau, buku ni berkisar tentang seorang yang kaki shopping dan kehidupan disekelilingnya. yang lain-lain mungkin ada yang tau lebih detail agaknya :)



antara koleksi shopaholic yang wife aku ada, kalau tak silap semuanya ada ada 6 jilid. so kena carik lagi 2 selepas ni. koleksi aku? erm rasa-rasanya banyak journal papers je kot yang aku baca - sungguh tidak santai!




antara sedikit contoh gaya penulisan yang aku rasa memang mudah difahami, tidak perlu ada kamus di tepi :)




#1 new york times best selling author. aku rasa tak rugi kalau memilikinya. p/s: ini bukan promo atau apapun sebab aku tak dapat apa-apa komisenyen pun dari entry ini. cis!


SELAMAT BERSHOPPING & SELAMAT HARI NATAL!

Kakak beca

Posted by afzan On Wednesday, December 22, 2010 33 comments

Petang itu aku sangat kepenatan, apa tidaknya marathon pusing melaka dari pagi membawa ke petang. semuanya diisi dengan secukupnya. aku mula membayangkan bagaimana pula aku ingin memulas stereng kereta menuju ke JB selepas ini. nak kena panjat semula bukit st. paul satu hal (kereta aku pakir di atas bukit itu). nak dukung rizmi satu hal lagi. "ahhh, tak boleh jadi ni. kalau macam ni la gayanya boleh melepek ni" 

tanpa berlengah aku menahan beca dan negotiate lebih kurang maka kami pun bersetuju dengan bayaran serta route yang menjadi pilihan. rizmi paling seronok sekali. maklumla kali pertama naik beca. aku pun tidak terkecuali - pertama kali jugak. cis!



kalau macam ni la gayanya tukang tarik beca tu aku yakin baru setapak dua, kena take turn. penumpang yang kena kayuh pulak. mereka bergaya memang pandai!




tengok belum apa-apa rizmi dah naik beca yang lagi satu. jangan dibawa lari hero aku tu udahler. apa yang pasti, rizmi sampai tak mau turun dari beca. punyala seronok dia pusing melaka naik beca ditambah pulak dengan alunan muzik dari wali band. haha!




tak sempat aku nak mengambil gambar bilamana aku berada di dalam beca. banyak masa dihabiskan berbual dengan brother beca tu. dari cerita pasal melaka melarat kepada safety & health. sebab dia pernah menjadi safety officer satu ketika dulu sebelum mengambil keputusan untuk bekerja sendiri.



 
sampai sudah ke destinasi yang hendak ditujui, bangunan merah atau lebih dikenali sebagai Stadhuys. bergambar lebih kurang sebelum pulang ke selatan tanah air. muka kepenatan jelas terpancar di situ.




mereka tidak penat untuk menunggu pelancong menaiki beca mereka. walaupun pendapatan agak lumayan, RM40 untuk satu jam tapi itu berbaloi dengan kudrat yang terpaksa dikeluarkan untuk membawa pelancong mengelilingi kota. kalau dapat yang sedang-sedang takpe, kalau dapat penumpang yang tak berapa nak kecil bermandi peluh jugak dibuatnya.

p/s: baru aku tau jarak dari satu tempat ke tempat yang lain takdela jauh sangat. jalan kaki pun boleh sebenarnya. tapi takpe yang penting dapat pengalaman menaiki beca :)

Melaka bandar bersejarah

Posted by afzan On Sunday, December 19, 2010 27 comments


Aku masih lagi dalam mood melaka, itu sebab dua tiga entry kebelakangan ini hanya berkisar pasal melaka. bukan apa itu je pun barang fresh yang aku ada, yang lain-lain masih ada. tapi dah lapuk orang kata. takpe, lain kali boleh guna, benda kalau kita peram lama yang itu makin kick rasanya - ikan pekasam misalnya :)



memanjat bukit st paul memang memenatkan. bukan apa, dikala mendaki aku terpaksa membawa beban yang lebih dari biasa - mendukung rizmi. tercungap-cungapla kau dibuatnya. tapi takpe aku perasan badan aku semakin berketak-ketak. haha!




aku tak paha apa yang tertulis padanya. mungkin bahasa purba kala! cis, agak-agakla nak tipu pun. ini dunia cyber sekali klik dah tau itu bahasa belanda! baru aku tau ini sebenarnya monumental tombstones




orang selalu mengambil gambar A' famosa dari hadapan, tapi aku mau sedikit kelainan dengan mengambil gambar belakang. mungkin atas faktor orang bersesak-sesak di bahagian hadapan agaknya




makcik yang tengah rancak berbual di telefon sambil bergaya di atas meriam. paling tak tahan, sempat lagi memberi kerlingan manja bilamana gambarnya hendak di ambil. cayalah!




gambar sisi A' famosa, penat aku menyelit-nyelit untuk mendapat gambar bangunan je. bukan apa, baru korang kagum dan hairan yela sebab takde orang datang A' famosa hari itu. tapi sebenarnya bersepah orang ramai di merata-rata tempat




tiga orang dari artillery unit bersiap sedia untuk berperang, hanya tunggu arahan dari pihak atasan sahaja. aku rasa kalau hantar ketiga-tiga mereka peluang hendak menang agak cerah :P



  
rizmi memang seronok dapat naik choo-choo. dalam hidupnya inilah kali pertama beliau dapat mendampingi choo-choo dalam jarak yang sangat dekat. kalau tidak, kena duduk di belakang garisan kuning. kalau lebih siap siulan wisel berbunyi. cis!




kalau pergi melaka tapi tak ambil gambar bangunan merah ni bukan melaka jawabnya. masa ni aku dah penat, tu yang ambil gambar nak tak nak je.


p/s: agak terkilan bila aku gatal tangan menukar lens kepada 50mm. nah ambil ko, tak dapat ambil gambar landscape view. ayark!

Warna-warna si rama-rama

Posted by afzan On Friday, December 17, 2010 32 comments

Alang-alang dah sampai melaka, apa kata singgah sebentar kat taman rama-rama. manala taukan boleh jumpa rajah brooke ke, bolehla gebang sikit-sebanyak kat orang kampung. bukan apa, dah banyak tempat aku pergi: cameron, gunung kinabalau, kuala lumpur, etc tapi tak tersempat-sempat nak masuk tengok rama-rama. terkilan jugakla sikit-sikit sebab tak dapat tengok spesies paling berwarna-warni dalam dunia ni - dalam jarak dekat & banyak misalnya.



aik belum apa-apa lagi dah penat ke? macam mana tak penat, baru balik dari merewang kat taman buaya. tu yang kena ambil nafas lebih sikit tu. tenaga breakfast pagi tadi dah habis digunapakai agaknya




jangan tanya aku ini spesies apa, sebab ini bukan bidang aku. yang aku tau, dalam banyak-banyak dialah yang paling besar sekali saiznya. mungkin dia boleh dikategori dalam golongan raja kot




baru aku tau, rupanya bukan senang nak tangkap gambar rama-rama. yela nama pun bintang, sekejap terbang sana sekejap hinggap sini - tak reti nak diam. nasib baik tahap kesabaran aku agak tinggi juga hari itu, credits to rizmi sebab dia tak buat hal nak berdukung :)




yang ni aku suka tengok warnanya, garang dan berbelang-belang macam harimau. ni kalau corak ni dicetak pada baju kelawar, aku yakin pasti ramai wanita-wanita di luar sana akan membelinya. aaauummm!




satu kepuasan kalau dapat ambil gambar ketika sayapnya sedang kembang. barula kita dapat menikmati corak dan warna yang tercetak atas sayapnya. walaupun nampak agak polcadot tapi masih menawan!




agak kecewa kerana tak banyak spesies rama-rama yang aku jumpa. asyik-asyik kaler hitam hitam dan hitam lagi. yang rare memang langsung tak jumpa. nasib baikla taman ni ada jugak memperlihatkan binatang-binatang reptilia lain sebagai hiburan.

p/s: harga tiket: RM8 (dewasa), RM5 (kanak-kanak), RM3 (video/camera)

Menara Taming Sari

Posted by afzan On Wednesday, December 15, 2010 36 comments

Ahad - matahari dah meninggi, jam menunjukkan pukul 9 pagi. rizmi masih lagi lena diulit mimpi. "betul ke nak pergi melaka ni? dah pukul berapa ni?". mata aku masih berat, maklumla pagi tadi layan bola. kalau menang takpe jugak, ni boleh pulak kalah. cis! sebenarnya tak plan pun nak pergi, tapi tetiba je pagi tu rasa macam nak pergi. bersiap lebih kurang, pukul 11.30 kami bertolak.

sampai-sampai kereta berasak-asak nak masuk pusat bandaraya. aku kilas steering masuk taman mini malaysia, tak tahan terperangkap dalam jammed. maaf, sebab gambar taman mini masih belum siap dicuci dan aku mengaku aku tersilap langkah menunjukkan gambar menara taming sari di bawah. cis! -p/s: inilah bahananya kalau tak buat draft sebelum mengarang blog :P


ingatkan keris taming sari je ada. rupa-rupanya menara taming sari juga wujud. tidak lupa juga kepada kicap  tamin yang aku kerap buat lauk semasa kecil-kecil dahulu




seronok agaknya naik benda alah ini, yela dapat tengok bandar melaka kedudukan tinggi (bird's eye view orang puteh kabor). dalam pada tu boleh juga buat congak berapa lebar selat melaka ye dak?




agak-agak bila turun boleh loya-loya tak? yela, berpusing ntah berapa kali aku pun tak tau. yang pasti petang tu agak kempunan kerana tak dapat naik menara ni. orang rapat berbaris, masa pulak dah suntuk yela nak kejar pergi umbai :)




takpe next time boleh naik lagi. sape pernah naik nak tanya, berapa tiket agak-agaknya? kat kaunter tulis RM20, tapi betul ke kalau tunjuk mykad boleh dapat discount?

Sepetang di mersing

Posted by afzan On Thursday, December 09, 2010 22 comments



bot-bot berlabuh selapas beberapa hari meredah lautan bagi menampung keperluan ikan negara. waktu-waktu bergini, mereka (nelayan) akan membaiki pukat-pukat dan segala peralatan sebelum bergerak untuk misi seterusnya




air yang kehijau-hijauan menambahkan lagi keindahan suasana sekitar jeti bot-bot kecil di mersing. suasana seperti ini sukar untuk dikecapi di kawasan bandar. priceless!




bot dah ada, bila pula nak pergi belayar ke lautan biru ni? mencandat sotong misalnya. jangan lupa bawak minyak angin, takut pula mabuk laut nanti. haha..

Kanak-kanak masa kini

Posted by afzan On Tuesday, December 07, 2010 16 comments


Budak-budak zaman sekarang mana-mana pergi mesti kena ada hiburan. dulu masa kita kecik-kecik nak tengok kartun punyala susah, kena tengok kat tv je. itupun kena berebut dulu dengan orang tua. tapi sekarang, mana-mana pun boleh. asalkan ada sebiji laptop dan broadband, nah streaming je. semua jenis kartun pun ada. 

SALAM MAAL HIJRAH 1432H

Cahaya malam

Posted by afzan On Saturday, December 04, 2010 8 comments

Tik tok tik tok, dah masuk bulan disember. cepat sungguh masa berlalu, tanpa kita sedari tup-tup dah hujung bulan. tak lama lagi kita bakal menyambut tahun baru - awal muharam, bukan 1 january je tahun baru :P hujjung-hujung tahun ni a.k.a cuti sekolah mesti banyak kenduri kahwin sani sana-sini sampai tak terkejar nak pergi mana satu. apa relevennya hujung tahun ni dengan tajuk entry kali ini? jawapannya - tidak! cuma hari ni dalam tengah tunggu org pasang kabinet, mengarang seperenggan dua tidak menjadi masalah kan? paling tidak dapat juga mengasah bakat membuat karangan yang telah lama aku tinggalkan, kali terakhir masa aku form 5 dulu. itupun sebab ada subjek penulisan. 



waktu malam adalah waktu yang paling leceh untuk mengambil gambar especially kepada yang suka ambil gambar tak pakai flash macam aku - ini membuktikan yang aku bukannya flasher! :) yela nak beli flash-gun masih tak mampu. haha.. banyak aspek yang kita kena ambil peduli - shutter, iso dan aperture misalnya



oho, begini rupanya sumber cahaya tu. barula tau ambil kat mana. sapela yang beli lampu dinding macam ni. aku tengok macam tak efisyen je dari sengi lighting distribution kat situ :) 
 
p/s: keadaan terlalu bising dengan bunyi drilling yang amat menganggu frekuensi pendengaran manusia normal seperti aku. cis!