Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kesian Rizmi..

Posted by afzan On Tuesday, November 09, 2010 34 comments

Masuk hari ni dah genap 3 hari rizmi kena cacar air, orang putih panggil chicken pox. dan dalam masa 3 hari ni juga rizmi tidak berselera untuk makan. kesian melihatnya, dia lebih banyak menghabiskan masa berbaring tidak seaktif sebelumnya. paling aktif pun mengajak aku bermain gusti-gusti. itu memang favorite rizmi! 

setiap hari rizmi akan mengadu, "ma,ma,ma cakiit..", "aduii, cakitnyaa..", "ciaann cakiitt..". aku berdoa semoga rizmi cepat sembuh dan ceria seperti sebelumnya.



Rizmi sedang melayan kartun di youtube. budak zaman sekarang selain disney channel, nickelodeon, ceria kini youtube pula menjadi tempat hiburan mereka melihat kartun. calamine lotion kelihatan di segenap ceruk badan rizmi




rizmi lena diulit mimpi selepas kerap bangun di tengah malam kerana kegatalan. setiap malam pasti begitu. moga-moga dia cepat sembuh, paling tidak sebelum raya

p/s: sesiapa ada petua regarding chicken pox bolehla dikongsi di sini. selain pantang makan & minum air kelapa apa lagi ye?

34 comments:

fiq said...

kesiannya kat dia..panas tak badan dia..tentu meragam kan..banyak2 bersabar..;)

LyNn HaMzAh said...

moga rizmi cepat sembuh...

ciknamr said...

aiyaaaa kesiannya... tp tetap comel!!
semoga rizmi cepat sembuh ye... :D
comelnya ^__^

ejai_eda said...

uiks... tak sampai hati aku tengok gambo nih bro.. mungkin sebab aku pon ader anak, orang kata, biar kita saket, jangan anak yang saket. semoga rizmi cepat semboh bro..

afzan said...

fiq: hari ni yang panas teruk. semalam ok je. yup tak dinafikan, kena layan je karenah dia :)

afzan said...

ciknamr: baru potong rambut tu, semperna raya haji ni. alih2 kena chicken poz pulak :(

afzan said...

lynn & ejai : thanks

ejai: yup, kalau boleh nak tengok dia hepi & sihat je. biar kita yang tak sihat takpe

Nurr Kasih said...

aduhh kesian pulak tgk rizmi..moga rizmi cepat sembuh..

NiSA said...

semoga rizmi cepat sembuh. :)

Teringat pesan orang-orang tua, elakkan mereka yang kena chicken pox dari terkena hujan sebab takut berparut dan susah baek.

Monalea said...

siannya dia..mintak2x cepat sembuh

PhotoGraphic said...

masyaAllah..seram tengok..moga cepat sembuh

cik R said...

afzan..wah, hasil pic gn lense 50mm erk? utk chicken pox tu, gunalah daun bambu. rendam daun tu dulu dlm baldi & buat mandi. klau area johor tu tak pasti nk cari kat mana. tp kat pasar tak jual yer. pokok dia besar. susah jugak aku nk explain. try google lah kut.

Nafisa81 said...

ala kesiannyer...

afzan said...

nisa: yup, mak pun ada pesan jangan bagi kena hujan bisa katanya. chicken pox ngan hujan memang tak ngam!

afzan said...

monale & photographic: thanks, tula harap rizmi cepat sembuh

Vintage Rose said...

kite dulu mse kne c.pox mak bg kite pakai losyen revell pic tu, mmg cpt je sembuh..
kalo c.pox bru nak naik, gune minyak gamat. adik kite bebaru ni hampir2 nk kne c.pox, mak bg sapu ubat gamat petangnye dh xjdi c.pox nk naik, gatal2 and redness tu pun dah xde gak..

afzan said...

ramlah: hebat eh melah boleh tau pakai lens apa :) daun bambu? thanks for the info. nanti aku google, mak aku kata payah nak cari daun tu kat kawasan bandar. adeh. takpe, aku akan usahakan. thanks

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

Salam..cian si comey..
1.daun bambu tu selalu terdapat tepijln atau di taman utk landskap...byk sangat,mandikan dgn air rebusan tu.
2kena mandikan selalu,biar panas dia kluar dan biar dia sentiasa bersih dr cecair yg pecah tu.org tua2 x bg mandi,sebenarnya,klu mandikan,ia dpt halang cecair tu dr merebak dan tumbuh lg byk.
3.carilah ubat di klinik atau farmasi namanya acyclovir..hancur kan atau cari jenis air,harganya mahal,tetapi amat berkesan utk penyakit ni cpt sembuh.mkn dgn dos yg betul.
4.jgn lah bg dia mkn benda2 gatal..sian kan?
5.benda berminyak x leh mkn.
selamat menjaga sicomey..sian dia.. jgn bg dia berpeluh2..gatal nnt.

eiela said...

kesiannya adik nih,, akak bg dia minum air kelapa muda, pastu jangan pakaikan dia dengan baju yang ketat-ketat elakkan pakai baju warna hitam dan merah. Satu lagi kan, akak sapukan seluruh badan dia dengan bedak nyonya,,akak bleh tengok kat blog saya kat bahagian tips-tips berguna. insyaallah jalan,,kitorg guna tuh je kak.

Kalamhati said...

alahai sian..akak baru sembuh dr chicken pox gak minggu lepas..

semoga dia cepat baik..=)

afzan said...

lydia: thanks for the info. petang tadi operasi mencari daun bambu. dan berjaya!

afzan said...

eiela: dah beli air kelapa muda, alih-alih rizmi tak mahu minum. sblm ni semua air dia tak tolak

afzan said...

kalamhati: banyak kumpul duit syiling tak :P

vintage rose: oo gamat pun boleh eh? thanks

Lynn Rahman said...

akak, anak buah lin pun br je baik chicken pox last week. bg rizmi tidur atas daun bambu, mak lin ckp nama lain daun bambu marcosa tak silap. byk tanam kat umah indian. akak hampar atas tilam, lapikkan dengan kain. mandikan pun dengan air daun tu. InsyaAllah cepat sembuh n tak ada kesan :)

i am S!L4H.. said...

anak pkcik kne cacar?..
owh sian die...tdo je...
x pe,nti sembuh la...
chumel la die tdo...hee~

Cik Liz a.k.a Leza said...

alahai ciannyer dia...tatau plak apa petua..paling2 pun ubat hospital...semoga rizmi cepat sembuh amin~

afzan said...

silah: tido air liur meleleh pun comey ke? tu dia penangan budak2. walau macam mana aksi dia mesti org dewasa senyum

afzan said...

lynn: thanks. malam tadi buat pertama kali rizmi tidur beralaskan daun bambu. erk, ada lapik sebenarnya :)

::sherry:: said...

Alaaaaaaa... Kesian nya dia.
Semoga cepat sembuh la ye. ;)

Amyna said...

Pantang.. jangan kena air hujan, nanti berparut hitam.. Untie doakan rizmi cepat² sembuh ya. InsyaAllah ^_^

Ummiross said...

Alamak kesiannya,semoga cepat sembuh

Cik Bulat said...

Rizmi,kesiannya.. lama tak datang jenguk blog ni. alih alih rizmi demam pop pop. T__t Semoga cepat sembuh. aminn..

afzan said...

cik bulat: tula kena pop pop, malam-malam ngadu cakit..

umiros, amyna & sherry: alhamdulillah rizmi sudah sembuh :)

nadey said...

semuge die cpt sehat.....T_____T